NOU ACTE SIMBÒLIC D'UN ARTISTA COMPROMÈS

El pianista israelià Barenboim rep la ciutadania palestina

El director d'orquestra defensa la coexistència entre els dos pobles

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
JERUSALEM

Desafiant una vegada més els seus crítics i en pro de l'entesa entre cultures enfrontades, el pianista i director d'orquestra israeliana Daniel Barenboim va rebre durant el cap de setmana la ciutadania palestina. "És un gran honor rebre aquest passaport", va dir després d'un recital al piano a la ciutat cisjordana de Ramal.la. "Espero que el meu nou estatus --va postil.lar el músic jueu, de 65 anys i origen argentí-- sigui un exemple per a la coexistència entre israelians i palestins".

El currículum de Barenboim, ple de gestes professionals com la direcció de l'Orquestra Simfònica de Chicago, la Staatskapelle de Berlín o La Scala de Milà, també està marcat per un accentuat compromís polític. Crític acèrrim del mur i de l'ocupació israeliana, Barenboim va fundar amb el difunt intel.lectual palestí Edward Said l'orquestra East Diwan, que reuneix joves músics àrabs i jueus. "Els destins del poble israelià i palestí estan lligats inextricablement. Hem estat beneïts, o condemnats, a viure junts, i jo em quedo amb el primer", va declarar a l'acceptar la ciutadania.

Notícies relacionades

Barenboim no ha fugit mai de la controvèrsia. Fa set anys va cometre l'heretgia de representar a Jerusalem l'òperaTristany i Isoldade Wagner, el compositor predilecte de

Hitler. Llavors va afegir uns quants enemics a aquest sector de la dreta israeliana que el menysprea per les seves crítiques a l'ocupació. Preguntat per la visita del president dels EUA a la regió i les renovades esperances de pau, Barenboim va recomanar prudència. I es va recrear en la menció que va fer George Bush a l'ocupació: "Ara fins i tot la gent no gaire intel.ligent diu que l'ocupació ha d'acabar".