TEMOR PER L'OFENSIVA DEL TERRORISME ISLÀMIC

Mauritània atribueix a Al-Qaida l'assassinat de 4 francesos

Dos acusats, fugits al Senegal, formen part d'un grup salafista

L'organització del ral.li Dakar, que comença al gener, revisa la seguretat

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / NOUAKCHOTT

Finalment, el mòbil no va ser tan simple com un simple robatori. La policia mauritana considera que extremistes islàmics vinculats a Al-Qaida estan darrere de l'assassinat, dilluns passat, de quatre francesos d'una mateixa família, assaltats mentre circulaven per una carretera de Mauritània, a prop d'Aleg, a 250 quilòmetres de la capital, Nouakchott.

El cinquè ocupant del vehicle, el pare de família, un home de 75 anys, va ser l'únic supervivent. Després de ser intervingut quirúrgicament al Senegal, ahir va arribar a França.

Aquest gir en la investigació és conseqüència de la detenció de tres persones, sospitoses d'haver ajudat a fugir els autors de l'atac, que estan al Senegal després d'haver aconseguit travessar la frontera del país.

PRESOS EL 2006

Dos dels presumptes assassins, segons van indicar les autoritats mauritanes, són presumptament membres d'un grup terrorista salafista vinculat a Al-Qaida i ja havien estat a la presó.

Concretament, van ser empresonats el 2006 per formar part del Grup Salafista per a la Predicació i el Combat, una organització algeriana que posteriorment va adquirir el nom d'Al-Qaida al Magrib Islàmic. Mauritània analitza l'atac com un cop d'efecte de l'extremisme islàmic dirigit a Europa en plena campanya de Nadal. No han passat per alt que el dia 5 de gener comença el ral.li Dakar, que travessa tot Mauritània.

Un portaveu de l'organització del ral.li va informar ahir que, de moment, no s'anul.larà cap etapa de les nou previstes al desert maurità. Però els organitzadors tenen previst viatjar avui a Nouakchott per verificar les condicions de seguretat en què s'ha de celebrar aquesta coneguda competició.

Igualment, França va començar ahir a sospesar els riscos que comporta que els seus ciutadans viatgin fins a Mauritània després de descobrir-se les connotacions terroristes de l'atac. Les amenaces llançades per Al-Qaida contra els interessos francesos al Magrib van fer que el Ministeri d'Exteriors manifestés, el setembre passat, que el risc d'atemptat no es podia descartar a Mauritània. En particular, el ministeri desaconsellava que es viatgés al nord-oest del país, una zona deserta i poc controlada, fronterera amb Algèria. Ara com ara, els operadors turístics francesos han decidit mantenir els viatges que estaven previstos a curt termini a Mauritània.

CONDEMNA

Notícies relacionades

El president de Mauritània, Sidi Mohammad Ould Xeikh Abdul.lahi, va condemnar els assassinats i va expressar la seva por que el terrorisme islàmic vinculat a Al-Qaida que estan patint països com Algèria i el Marroc s'estengui ara a Mauritània, el Senegal i Mali.

Un portaveu presidencial va declarar que aquests crims han suposat un revés per a un país que representa la "tolerància i la moderació" de l'islam.

Temes:

Mauritània