NOVA POLÈMICA A ITÀLIA SOBRE LA IMMIGRACIÓ

Milà negarà plaça escolar als fills de 'sense papers'

Una altra ciutat demana al Govern limitar l'escolarització d'extracomunitaris

1
Es llegeix en minuts
ROSSEND DOMÈNECH / ROMA

Nova tempesta a Itàlia al voltant de la immigració. La ciutat de Milà ha decidit prohibir formalment la inscripció a les seves 170 escoles maternes (preescolar) dels fills dels sense papers. A partir de l'any que ve, els pares hauran de presentar la sol.licitud juntament amb el permís de residència, mentre que fins al curs passat se'ls admetia "amb reserva" si no en tenien.

Dels 21.517 alumnes de les escoles maternes municipals, els estrangers inscrits aquest any són 4.737, és a dir aproximadament un de cada quatre. La llei italiana reconeix als menors estrangers el dret a anar a l'escola, independentment de la situació legal de les seves famílies. No obstant, en el cas de Milà --amb una alcaldessa, Letizia Moratti (Força Itàlia), que va ser ministra d'Educació del Govern de Silvio Berlusconi-- es tracta d'escoles municipals, i la llei nacional es refereix només a les de l'Estat.

Mentrestant, l'alcalde de Chiarano (nord-est), Giampaolo Vallardi (Lliga Nord), ha demanat al Ministeri d'Educació poder limitar al 30% la presència de nens extracomunitaris a les escoles maternes. El municipi té 3.500 habitants i en algunes classes de l'escola elemental els estrangers superen el 50%. A la pedania de Fossalta Maggiore, 7 alumnes sobre 14 no coneixen una paraula d'italià, raó per la qual, segons l'alcalde, "és impossible que es comuniquin amb els companys i els professors".

"BATALLA DE CIVILITZACIÓ"

"El racisme no té res a veure en això. El que volem és que els nostres fills no pateixin cap mal. Els pares estan preocupats i els mestres lamenten dificultats greus, ja que resulta impossible tirar endavant un programa educatiu", va assegurar Vallardi.

Notícies relacionades

Luca Zaia, vicepresident de la regió del Vèneto, va afegir que "es tracta d'una batalla de civilització a favor de tots els nens, perquè és una hipocresia fingir que la integració es produeix amb la simple coexistència en una aula". En el moment de la votació, els representants del centreesquerra van abandonar la sala.

Sobre un total de 3,6 milions d'immigrats regulars, Llombardia (Milà), Lazio (Roma) i Vèneto (Venècia) són les tres regions amb més immigració estable, respectivament amb 851.000, 500.000 i 398.000 persones de 10 països diferents.

Temes:

Milà