FRACÀS ANUNCIAT DEL CONSELL DE SEGURETAT DE L'ONU

Els EUA avalen que la UE dugui Kosovo cap a la independència

Les Nacions Unides tiren la tovallola en la recerca d'una solució negociada

Zapatero diu que Espanya tindrà una vintena de persones en la missió europea

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / NOVA YORK

La sort de Kosovo sembla que ja ha estat tirada. La reunió d'ahir a Nova York del Consell de Seguretat de l'ONU va acabar com va començar, amb posicions "irreconciliables", segons va anunciar l'ambaixador belga, Johann Verbeke, en nom dels països occidentals. Davant d'això, els EUA van fer explícit el seu aval a l'enviament d'una missió civil de la Unió Europea (UE) que assumeixi l'administració de la província sèrbia de majoria albanesa i la prepari per a una pròxima independència.

"El Consell no ha arribat a cap acord concret", va dir un lacònic Massimo D'Alema, ministre d'Exteriors d'Itàlia, que exerceix la presidència de torn. Davant d'això, els EUA i els membres de la UE presents a la reunió van agafar el toro per les banyes i van elaborar una declaració conjunta de suport a la posició europea: "Estem disposats a assumir la nostra responsabilitat. Treballarem amb la UE i l'OTAN, de manera prudent i coordinada, de cara a una solució per a Kosovo", va llegir Verbeke, envoltat dels seus col.legues.

Els EUA i Europa estimen que l'statu quo de Kosovo és "insostenible" i que "ha quedat clar que les possibilitats d'una solució negociada estan esgotades" després del fracàs de l'últim intent de mediació de la troica (EUA, UE i Rússia).

RÚSSIA VOL NEGOCIAR MÉS

L'ambaixador rus davant l'ONU, Vitali Txurkin, no només va rebutjar aquest plantejament, sinó que de fet va presentar una nova proposta de diàleg. "Com que som optimistes, creiem que les negociacions es poden reprendre i que les dues parts poden arribar a una solució acceptable per a totes dues", va afirmar.

Rússia és la principal aliada de Sèrbia en el seu afany per no perdre la sobirania sobre la província. Moscou considera que una declaració d'independència sense l'aval de l'ONU aniria contra el dret internacional i establiria un perillós precedent. Però Occident considera que va ser el bloqueig rus, al juliol, a una resolució per posar en pràctica el pla d'"independència supervisada" proposat per l'enviat especial de les Nacions Unides, Martti Ahtisaari, el que va donar el cop de gràcia a tota possibilitat d'acord.

Com es podia esperar, Sèrbia va posar una vegada més el crit al cel. El seu primer ministre, Vojislav Kostunica, va reiterar que una declaració unilateral d'independència de Kosovo violaria la resolució 1244 de l'ONU, adoptada el 1999, que a parer seu "garanteix la integritat territorial" de Sèrbia, i fins i tot la Carta de les Nacions Unides. Els ambaixadors britànic i nord-americà, en canvi, van afirmar que els seus assessors jurídics defensen que la mateixa resolució 1244 "proporciona bases legals" per aplicar el pla d'Ahtisaari sense que sigui necessari que el Consell es torni a pronunciar.

"REDUÏDÍSSIM" PAPER ESPANYOL

Notícies relacionades

Espanya col.laborarà en la missió civil de 1.800 policies i juristes que la UE enviarà a la regió amb un "nombre reduïdíssim de persones", segons va anunciar ahir el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, informa Pilar Santos. El cap de l'Executiu va xifrar en una vintena els participants d'aquesta missió, però va afegir que la decisió definitiva es prendrà en la reunió de ministres d'Exteriors que se celebrarà al gener.

Actualment, Espanya té desplegats 642 soldats sota mandat de l'OTAN a l'oest de Kosovo. Els militars estan encarregats d'impedir els conflictes entre albanokosovars i la minoria sèrbia.

Temes:

Kosovo