SÀHARA OCCIDENTAL

El Polisario debat si negocia més o torna a les armes

1
Es llegeix en minuts
BEATRIZ GARCÍA / RABAT

El Front Polisario es debatia ahir a la nit entre tornar a prendre les armes o mantenir-se en el camí de les estancades negociacions sota els auspicis de l'ONU per resoldre el futur del Sàhara Occidental. Els 1.800 congressistes reunits des de divendres a Tifariti s'enfrontaven a una dura votació que molt probablement desembocarà en un ultimàtum i que, en qualsevol cas, posa de manifest el cansament sahrauí davant un conflicte enquistat. "Estem disposats a rearmar-nos i també a trencar les relacions amb les Nacions Unides si el Marroc no accepta el nostre legítim referèndum d'autodeterminació", sentenciava ahir Mohammad Hadad, portaveu del congrés.

Sobre el terreny no hi ha dubtes: a les desenes de milers de refugiats a Algèria i als defensors de la causa sahrauí als territoris que el Marroc ocupa des del 1975 se'ls ha esgotat la paciència i si fos per ells estarien disposats a organitzar-se des d'avui mateix. "La via militar és l'única solució per a la independència", assenyalen activistes d'Aaiun.

CANVIS

Notícies relacionades

Una segona votació històrica s'esperava ahir a la nit a Tifariti, a proposta del mateix president de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), Mohammad Abdul-Aziz: "Demano alternança al capdavant del moviment, que s'atorgui només un mandat al secretari general i que s'obri la direcció a les dones", va anunciar Abdul-Aziz, líder del Polisario des del 1976.

A judici de Hadad, el congrés tindrà en tot cas conseqüències de cara a la tercera ronda de contactes amb el Marroc, prevista al mes de gener a Nova York. Si se celebrés, diu, "només brotaran obstacles per part marroquina". El Marroc únicament es vol asseure a negociar sobre la base del seu pla d'autonomia.