SENSE CONSENS

El Consell de Seguretat de l'ONU no arriba a un acord sobre el futur estatus de Kosovo

1
Es llegeix en minuts
EFE / NACIONS UNIDES

El Consell de Seguretat de l'ONU ha acabat avui la seva revisió de l'informe dels mediadors internacionals sobre Kosovo sense arribar a un acord sobre l'estatus final del territori balcànic.

L'absència de consens entre els 15 membres del màxim òrgan de l'ONU obre la porta a l'enviament d'una missió civil de la Unió Europea que assumeixi l'administració del territori i el prepari per a la independència.

"El Consell no va arribar a cap acord concret", ha afirmat al final de la reunió el ministre d'Exteriors italià, Massimo D'Alema, el país del qual ocupa la presidència de torn del Consell de Seguretat.

Declaració conjunta

Els Estats Units i els membres de la UE presents a la reunió del màxim òrgan de l'ONU han elaborat una declaració conjunta en la qual s'apunta que, després de la falta d'acord, han "d'avançar cap a una solució".

"Ens hauria agradat que el Consell de Seguretat hi jugués un paper, però com ha quedat clar una vegada més en la discussió d'avui, no hi ha un acord al Consell sobre el camí a seguir", afegeix la declaració. Per això, els firmants han destacat el seu suport a la decisió de la UE d'ajudar Kosovo en la definició del seu futur, cosa que Pristina considera que és la independència.

En la declaració s'assegura que el camí de la negociació entre serbis i kosovars es va esgotar després de l'últim intent mediat per una troica conformada per representants dels EUA, Rússia i la UE. Aquesta afirmació va ser rebutjada per l'ambaixador de Rússia davant l'ONU, Vitaly Txurkin, que, de fet, va presentar una nova proposta perquè es reprengués el procés negociador.

"Com que som optimistes, creiem que les negociacions poden reprendre's i que les dues parts poden arribar a una solució acceptable per a tots dos", ha afirmat.

Visions diferents

Notícies relacionades

Belgrad s'oposa a perdre la sobirania sobre la seva província, mentre que Moscou considera que una declaració d'independència sense l'aval de l'ONU és contrària al dret internacional, a més d'establir un perillós precedent per a altres conflictes sobiranistes.

Però els governs occidentals consideren que Rússia va tancar qualsevol possibilitat d'arribar a un acord sobre el futur del territori quan al juliol va bloquejar una resolució que posava en pràctica el pla d'"independència supervisada" proposat per l'antic mediador internacional, Martti Ahtisaari.

Temes:

Kosovo