ALARMA DAVANT EL CRIM ORGANITZAT A PORTUGAL

Les venjances de les màfies de l'oci nocturn sacsegen Porto i Lisboa, amb quatre assassinats en dos mesos

Les autoritats apunten a empreses il.legals de seguretat

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA AMEIJEIRAS / LISBOA

Dos mesos, quatre morts i més de 10 ferits per arma de foc. Aquestes xifres són el resultat de les venjances entre les màfies de la nit a les ciutats de Porto i Lisboa. Un sòrdid món nocturn amb moltes ramificacions: tràfic de drogues i d'armes, guàrdies de seguretat, propietaris de locals...

Aquestes venjances, al més pur estil de la Màfia italiana, es produeixen, a més, a la vista de tothom, a l'entrada de les discoteques o fins i tot a dins, davant els ulls de milers de joves que surten a divertir-se.

L'assassinat d'un dels empresaris més importants de la nit de Porto, Aurélio Palha, que va ser cosit a trets a la porta d'una de les discoteques de moda de la ciutat, Chic --de la seva propietat--, quan parlava amb un dels seus guàrdies de seguretat, va ser la gota que ha fet vessar el got, i l'alarma ha saltat definitivament. El dia anterior hi havia hagut un tiroteig a la Ribeira de Porto entre dues bandes d'a-

gents de seguretat, però no hi va haver ferits. Un mes abans, van matar a trets un dels porters del local El Sonero, i així fins a quatre víctimes mortals. A més dels ferits, en quatre altercats més. La majoria a Porto, però la capital del país tampoc es queda enrere.

Preocupació oficial

Les autoritats són conscients que l'assumpte està complicat, com reconeix el director de la Policia Judicial de Porto, Vítor Guimaraes."Sabem que tot passa al voltant de les mateixes realitats. La nit de Porto està sense control, marcada per rancúnies i hostilitats. És un món hermètic de poders instal-

lats", explica. Una opinió que comparteix Antonio Fonseca, de l'Associació de Bars de la Ribeira:"És una bola de neu, les venjances tenen resposta".

El sotsintendent de la Direcció Nacional de la Policia de Seguretat Pública (PSP), Pedro Moura, confirma que la situació és preocupant."Els crims comesos han estat contra objectius concrets",sosté. Per això, assegura, no és una qüestió de més policies als carrers a les nits, encara que es reforçarà la vigilància. La realitat sembla donar-li la raó, ja que les discoteques segueixen plenes i no s'hi ha registrat un descens de clients, tal com confirmen els mateixos empresaris.

Un guàrdia de seguretat de Porto, que no es vol identificar, confirma aquestes teories de la policia."Està tot descontrolat. No passarà gaire temps abans que hi hagi noves víctimes. Hi ha almenys quatre individus més que poden ser assassinats pròximament. Hi ha una llista. Ja n'han mort dos, i encara en falten almenys quatre més",assegura, en referència a les persones que han estat assassinades a les discoteques Chic i El Sonero.

És precisament el gremi de la seguretat privada el que més preocupa les autoritats. A Porto, només 12 dels 156 establiments nocturns tenen empreses legals a càrrec de la seguretat. En una inspecció nocturna de rutina practicada en cinc discoteques hi van trobar 12 guàrdies il.legals.

En aquest ram hi ha diversos bàndols, revela la policia. Contracten gent amb formació militar, molts estan armats i porten armilles antibales per estar en una discoteca. De fet, alguns són policies que treballen en la seguretat privada en el seu temps lliure. Almenys així ho denuncien l'Associació Sindical Independent d'Agents de la PSP i l'Associació Sindical dels Professionals de la Policia, que han demanat que s'investigui la relació d'agents amb activitats il.legals en aquest món.

Apallissat fins a la mort

Notícies relacionades

Davant aquestes situacions, hi ha qui diu que la nit ja no és segura a Portugal perquè, tot i que en la majoria dels casos l'objectiu estava triat per endavant, a vegades es produeixen els denominats"efectes col.laterals". "Fa unes quantes setmanes un home va ser apallissat fins que va morir a Lisboa per ser al lloc inadequat en el moment equivocat",argumenta el periodista José Carlos Marques. Segons el parer del seu company António Sergio Azenha, la nit segueix sent segura, sobretot"si la comparem amb la d'altres capitals".

Segura o no, el cert és que en la nit de les dues principals ciutats portugueses sembla haver-hi un submón criminal, que funciona com una màfia i actua amb total impunitat sota una activitat legal i amb molts simpatitzants, com és la diversió nocturna. La responsabilitat que aquesta situació no es converteixi en tragèdia recau en les autoritats, tant polítiques com policials.