PER CAUSES DESCONEGUDES

Un mort i 15 ferits a conseqüència d'una explosió a l'edifici del Congrés filipí a Manila

1
Es llegeix en minuts
EFE / MANILA

Almenys una persona ha mort i 15 més han resultat ferides, entre elles tres diputats, com a conseqüència d'una potent explosió registrada avui a l'edifici del Congrés de Filipines i sobre les possibles causes del qual encara no s'ha informat.

El president del Parlament, José de Venecia, ha confirmat que l'explosió és fruit d'un "acte terrorista". "No ha estat una granada. Això és una acció terrorista o d'un grup anarquista", ha declarat De Venecia.

Geary Barias, cap de la policia de Manila, ha precisat que el mort és Marcial Calvo, xòfer de Wahab Akbar, diputat per la província de Basilan, que també ha resultat ferit. Els altres dos congressistes ferits són Henry Teves, portaveu al Parlament del partit Negres Oriental, i Luzviminda Ilagan, del grup feminista Gabriela, que ha estat ferida per metralla junt amb el seu xòfer.

Els indicis de la policia

La policia ha afirmat que té indicis que la bomba podria haver estat transportada a l'interior del recinte en una motocicleta aparcada prop de l'entrada a l'edifici i que va quedar destruïda per l'explosió.

El vehicle d'Ilagan era molt a prop de la porta que dóna al vestíbul de l'ala sud del complex, on s'ha produït l'esclat d'un artefacte, pel que sembla "molt potent", al voltant de les 20.15 hores (les 13.15 hores a Espanya), segons testimonis i fonts policials.

Zona acordonada

Almenys tres cotxes s'han incendiat per la deflagració, que s'ha registrat quan estava a punt d'acabar un ple del Congrés, que va reprendre el seu període de sessions el dia 5 de novembre.

L'explosió, que ha destruït el sostre del vestíbul, ha causat un incendi que els bombers del departament de Quezon City intenten sufocar.

El congressista Joel Villanueva ha afirmat que la resta de ferits són membres del personal dels diputats, i la policia ha acordonat la zona i de moment no ha ofert més detalls.

Macapagal Arroyo, informada

Notícies relacionades

La presidenta del país, Gloria Macapagal Arroyo, ha ordenat al director de la Policia Nacional, el general Avelino Razón, que s'encarregui personalment de la investigació dels fets, i la primera mesura ha estat declarar l'estat d'alerta màxima a tota la zona metropolitana de Manila.

Les forces de seguretat filipines encara investiguen la causa de l'explosió que el dia 19 d'octubre va causar 11 morts en un centre comercial del districte financer de la capital.

Temes:

Manila