BAIXA LA TENSIÓ AL CAUCAS

L'oposició de Geòrgia obté l'avanç de les presidencials

El cap de l'Estat cedeix a la pressió dels manifestants

1
Es llegeix en minuts
DMITRI POLIKÀRPOV / MOSCOU

El president de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, va cedir ahir a les demandes de l'oposició prorussa d'aquesta antiga república soviètica i va avançar les eleccions presidencials al 5 de gener del 2008, almenys nou mesos abans de la data prevista. El líder georgià també es va comprometre a aixecar l'estat d'excepció, que va començar dimecres per un període de 15 dies per controlar les protestes massives dels seus adversaris polítics.

"Escurço el meu mandat presidencial de manera voluntària perquè considero que Geòrgia és un país democràtic", va manifestar el president en un discurs a la nació, per afegir: "El dia 5 de gener vinent el poble mostrarà la seva voluntat".

Coincidint amb les presidencials, se celebrarà un referèndum per fixar els pròxims comicis parlamentaris, que també estaven previstos per a la tardor que ve.

DESALLOTJAMENT RECENT

Les declaracions de Saakaixvili van arribar per sorpresa després de la gran operació policial que dimecres passat va desallotjar milers de partidaris de l'oposició de la plaça de davant la seu del Parlament utilitzant gas lacrimogen i bales de goma.

Més de 500 persones van resultar ferides a causa de la intervenció policial. Durant cinc dies, diverses forces opositores van exigir la dimissió de Saakaixvili, la celebració d'eleccions parlamentàries la primavera que ve, una reforma electoral i l'alliberament de presoners polítics.

Notícies relacionades

La decisió de Saakaixvili d'avançar les presidencials necessita una aprovació del Parlament que es presenta garantida perquè les forces propresidencialistes controlen la majoria dels escons. Com un altre gest de reconciliació, el president georgià va anunciar que l'estat d'excepció serà aixecat "en qüestió de dies". Saakaixvili va explicar que la seva introducció va ser "una resposta forçosa, però l'única adequada als intents de destruir l'ordre constitucional". "Hi ha documents que confirmen la implicació de forces foranes en aquests esdeveniments", va indicar.

Les autoritats georgianes han declarat de manera reiterada que darrere de les protestes de l'oposició hi havia els serveis secrets russos. Saakaixvili va anunciar dimecres passat l'expulsió de tres diplomàtics russos pels seus presumptes contactes amb l'oposició georgiana i va cridar a consultes el seu ambaixador a Rússia. El Kremlin va respondre ahir amb l'expulsió de tres diplomàtics georgians a Moscou, que aviat abandonaran territori rus.

Temes:

Geòrgia