TENSIÓ AL CAUCAS

El president de Geòrgia anuncia eleccions anticipades per frenar la crisi

Saakaixvili es compromet a aixecar l'estat d'excepció els pròxims dies

2
Es llegeix en minuts
EFE / TBILISSI

El president prooccidental de Geòrgia, Mikhaïl Saakaixvili, ha anunciat l'avançament de les eleccions presidencials al 5 de gener del 2008, en una intervenció a la televisió pública. Saakaixvili s'ha compromès a aixecar els pròxims dies l'estat d'excepció que va decretar ahir a tot el país durant 15 dies arran de les protestes de l'oposició.

"¿Com que no sóc demòcrata, si redueixo el període del meu mandat?", ha dit Saakaixvili, que va ser elegit a principis del 2004, després d'explicar que la seva decisió d'avançar els comicis es deu al desig de "renovar el mandat de confiança del poble".

Saakaixvili ha justificat l'adopció de l'estat d'excepció com "una resposta forçosa, però l'única adequada als intents de destruir l'ordre constitucional". "Hem defensat l'estat i la democràcia. Hi ha documents que confirmen la implicació de forces foranes en aquests esdeveniments", ha assenyalat Saakaixvili.

Rússia expulsa diplomàtics georgians

El líder georgià va anunciar ahir l'expulsió de tres diplomàtics russos per mantenir contactes amb l'oposició i va acusar els serveis secrets russos d'estar al darrere de les protestes de Tbilissi. Rússia ha respost avui al declarar persones no grates el mateix nombre de diplomàtics georgians a Moscou, que hauran d'abandonar territori rus els pròxims dies.

Tbilissi ha aparegut avui pràcticament ocupada per les forces de seguretat. Al centre de la capital, hi ha apostades nombroses forces policials i militars, especialment a l'avinguda de Rustaveli, la principal artèria de la ciutat, on es troba la seu del Parlament.

Difusió de diaris, tot i la prohibició

Segons portals informatius russos, els líders de l'oposició han fet una crida als seus partidaris a abstenir-se de manifestar-se durant la vigència de l'estat d'excepció per evitar enfrontaments innecessaris. Les autoritats han anunciat la suspensió de les classes a tots els centres educatius fins dilluns que ve.

Notícies relacionades

L'anunci s'ha difós a la televisió pública, l'única autoritzada per difondre la informació després de la implantació de l'estat d'excepció. S'ha recordat a la població que les mesures extraordinàries suspenen tres drets constitucionals dels ciutadans: el de reunió, el de recepció d'informació i el de difusió de la informació.

Malgrat la censura, avui han sortit a la venda els diaris, fins i tot alguns d'independents, comResonans,que titula a vuit columnesEstat d'excepció.En les seves pàgines interiors, el rotatiu publica fotografies de les accions que va emprendre ahir la policia antiavalots contra els manifestants opositors als carrers de Tbilissi.

Temes:

Geòrgia