ACUSADA UNA ONG PER TRÀFIC IL·LEGAL

Detinguts set espanyols al Txad per intentar treure 103 nens africans del país en avió

2
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / BARCELONA

Set tripulants espanyols de la companyia aèria Girjet van ser detinguts ahir al Txad quan anaven a sortir del país cap a França en un avió en què viatjaven 103 nens orfes sudanesos acompanyats per membres de l'ONG francesa Arca de Zoé i Children Rescue, segons fonts de l'aerolínia. També van ser detinguts els vuit integrants de l'ONG i un periodista.

El director comercial de Girjet, Antonio Cajal, ha afirmat que el vol anava a sortir de la ciutat txadiana d'Abéché en direcció a Reims (França), però que "va ser immobilitzat per les forces de seguretat local" i que van detenir "a punta de pistola" els cooperants i els membres de la tripulació.

Cajal també ha assenyalat que, posteriorment, van ser "traslladats als calabossos de l'aeroport i que l'avió va ser precintat i envoltat per forces armades". Les ONG van ser acusades de gestió d'adopcions il·legals, encara que les entitats asseguraven que volien traslladar els menors per motius mèdics.

Detinguts per no tenir permís d'aterratge

Segons Vicente Mas, cònsol espanyol al Camerun que s'ocupa també dels interessos espanyols al Txad, els tripulants de l'avió de Girjet van ser detinguts perquè l'aeronau no tenia permís per aterrar a l'aeròdrom d'Abeche. Aparentment, han estat acusats, igual que els nou francesos, de tràfic il·legal de menors, va afegir Mas. El cònsol ha declinat identificar els implicats.

El director comercial de Girjet ha indicat que la tripulació "continua segrestada, incomunicada i desposseïda de totes les pertinences, i està sent amenaçada contínuament per les forces de seguretat". També ha denunciat la situació "infrahumana" en què es troben els tripulants, un dels quals "va poder amagar el mòbil" i "envia missatges", encara que tem represàlies.

Primera fase per evacuar 1.000 nens

El Txad i Sudan, d'on se suposa que provenen els 103 nens, amb edats d'entre un i nou anys, no permeten l'adopció internacional de menors. L'organització Arca de Zoé havia llançat el juny passat un controvertit intent d'evacuació "humanitària" de 1.000 nens de Darfur i la del vol d'ahir havia de ser la primera fase.

No obstant, l'entorn de l'operació no és clar i, segons ha transcendit, unes 300 famílies a França haurien pagat entre 2.800 i 6.000 euros per acollir un nen. Per la seva part, responsables de l'Arca de Zoé han assegurat que les autoritats txadianes havien donat "totes les autoritzacions necessàries" perquè els nens fossin portats a França a fi de "salvar-los la vida".

Una operació "anormal"

Notícies relacionades

El Govern francès ha condemnat "amb fermesa" l'intent de l'ONG i ha recordat que hi ha una investigació judicial en curs a França sobre l'operació, que fonts diplomàtiques han qualificat de "totalment anormal".

El president txadià, Idriss Deby Itno, ha promès "castigar severament" els responsables. Deby tornava de Líbia després de firmar un acord de pau amb grups rebels txadians quan va ordenar que l'avió en què es traslladava es dirigís a Abeche, on va visitar els infants. El president txadià ha afirmat que el pla per treure il·legalment els menors és "inhumà, impensable i inacceptable".

Temes:

Txad