NOUS PROBLEMES JUDICIALS PER A L'EXPRESIDENT PANAMENY

La justícia dels EUA autoritza l'extradició de Noriega a França

L'exmandatari, que sortirà en llibertat al setembre, pensa presentar recurs

El dictador reclama tornar a Panamà, on la llei permet el seu arrest domiciliari

2
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Les dificultats legals de recursos i apel.lacions fan impossible saber encara què passarà el 9 de setembre, el dia en què està previst que Manuel Antonio Noriega surti de la presó de Miami on ha passat els últims 15 anys per càrrecs de narcotràfic i crim organitzat.

De moment, la decisió presa ahir per un jutge a Florida que va aprovar una ordre d'extradició a França determina com a futur immediat més probable una trobada del dictador panameny amb la justícia gal.la, que ja el va condemnarin absentiaa 10 anys de presó per delictes de blanqueig de 2,3 milions d'euros obtinguts del narcotràfic.

LA FORMALITAT

L'ordre que el jutge William Turnoff va aprovar ahir i emetrà avui és pràcticament una formalitat després que divendres donés llum verda a l'extradició un altre magistrat, William Hoeveler, l'home que va presidir el judici contra Noriega a Miami el 1992, dos anys després que el dictador s'entregués a l'Ambaixada del Vaticà a Panamà després de ser sotmès a un intens setge de l'Exèrcit nord- americà, que va envair Panamà el 1989.

Aquestes dues últimes decisions judicials són un cop per a l'equip legal del general, que havia intentat que aquest fos repatriat a Panamà argumentant que ha estat un presoner de guerra. La Convenció de Ginebra, al.leguen, ofereix als presos a qui es dóna aquest estatus la repatriació immediata una vegada compleixen sentència.

L'interès a tornar a Panamà de Noriega pot resultar xocant tenint en compte que al seu país ha estat condemnatin absentiaper càrrecs més greus, incloent-hi els d'assassinat i violació dels drets civils. Però no ho és si s'ha estat atent a canvis en les lleis panamenyes que permeten als condemnats de més de 70 anys complir sentència en arrest domiciliari. Noriega --alguns dels seus aliats segueixen en el poder-- diu que té 73 anys.

Notícies relacionades

Frank Rubino, l'advocat del dictador, havia suggerit amb anterioritat que podria apel.lar l'ordre d'extradició francesa, fet que forçaria els Estats Units a mantenir sota la seva custòdia Noriega mentre es resolen els recursos legals. Ahir, tot i que no va detallar els futurs passos legals, Rubino va fer una declaració: "No han sentit l'última paraula en aquest cas".

L'Administració de George Bush s'ha mostrat favorable a l'extradició a França de Noriega, un home a qui Washington va recolzar inicialment en la seva escalada al poder a Panamà. La CIA va arribar a comptar amb Noriega com un dels seus "actius" quan George Bush pare --el president que va aprovar la invasió-- era el cap de l'agència.