MOVIMENT TEL.LÚRIC A SUD-AMÈRICA

Un gran terratrèmol sacseja el Perú i causa una alerta de tsunami

El sisme, de 7,5 graus de l'escala Richter, va originar destrucció i pànic

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / LIMA

Un fort sisme de 7,5 graus de magnitud en l'escala Richter i de prolongada durada es va registrar ahir a la nit al centre i al sud del Perú. El sisme va començar a les 18:41 hores (1.41 hora espanyola) i segons les primeres informacions va causar l'esclat de vidres en diversos immobles del centre de Lima.

El tremolor es va sentir amb especial força a les ciutats de la costa, on s'ubica Lima, en poblacions de la selva tals com Pucalpa, Iquitos i Contamana, i localitats de la serra com Trujillo i Cajamarca. Les línies de telefonia mòbil es van veure interrompudes a conseqüència del moviment sísmic.

Com a conseqüència del terratrèmol es va establir una alerta internacional per tsunami al Perú, l'E- quador, Xile i Colòmbia. Diverses cases del centre de Lima es van ensorrar, segons va informar un fotògraf de l'agència AP. El fotògraf va relatar que el sisme va provocar el pànic i el caos als carrers de la capital.

Notícies relacionades

Les autoritats no podien establir un balanç de danys o víctimes una hora i mitja després del terratrèmol, encara que el ministre de Salut, Carlos Vallejo, va decretar l'alerta roja als hospitals.

Gairebé una hora després del terratrèmol, moltes persones continuaven al carrer i les escenes de pànic se succeïen. Diversos edificis van ser evacuats com a mesura de seguretat. Lectors del diariEl Comercio, a través d'un fòrum habilitat per la publicació a internet, van relatar la intensitat del sisme, que va tenir tres rèpliques. Un dels efectes més immediats del terratrèmol va ser la suspensió del servei telefònic. Algunes explosions es van sentir a la capital. Un lector de l'edició digital d'El Comerciova narrar d'aquesta manera la situació: "La pista semblava una gelatina, sentia les meves cames ballar sobre la vorera, les llums del carrer s'han apagat, i les reixes de l'oficina on treballo es movien com si algú les sacsegés. La gent s'abraçava i plorava."