A INSTÀNCIES DE L'ONU

El Marroc i el Polisario es reuneixen avui a Nova York per primera vegada en 7 anys

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / MADRID

El Marroc i el Front Polisario han començat avui a Manhasset, als afores de Nova York, les primeres negociacions directes des del 2000, en aplicació de la resolució 1.754 del Consell de Seguretat de l'ONU, que a finals d'abril els va instar a establir converses "de bona fe i sense condicions prèvies".

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha convidat a aquestes reunions --que es prolongaran fins demà, dimarts, si tot va bé-- els països veïns (Algèria i Mauritània), i els membres del Grup d'Amics del Sàhara, autors del text de la resolució 1754, del qual forma part Espanya. També hi assisteixen els membres del Consell de Seguretat, els Estats Units, França, el Regne Unit i Rússia.

El paper d'Algèria i Mauritània

No obstant, encara no està clara la forma com el Grup d'Amics estarà present en les trobades. El representant del Polisario davant l'ONU, Ahmed Bukhari, ha afirmat que les converses seran exclusivament entre les delegacions marroquina i sahrauí, amb presència de les Nacions Unides, i que únicament representants d'Algèria i Mauritània participaran com a "observadors" en la inauguració de les mateixes.

Notícies relacionades

"Ara per ara la negociació és entre les parts i els països convidats explícitament com a observadors, Algèria i Mauritània", ha afirmat Bukhari.

El portaveu del Polisario ha precisat que si es decidís crear un grup de contacte per a aquest procés hauria de "comptar amb l'acord de les parts perquè no hi hagi desequilibri".