NOU ÈXODE

Centenars de simpatitzants del líder de l'ANP fugen de la franja

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES / GAZA

Centenars de palestins, la majoria lleials al president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP),

Mahmud Abbàs, o simplement simpatitzants d'Al-Fatah, van fugir ahir de la franja de Gaza per terra i per mar, intentant arribar a Cisjordània. L'Exèrcit israelià tem una allau de palestins a l'encreuament d'Erez, fronterer entre la franja i Israel, on els milicians de Hamàs s'han apoderat del control del pas i han arribat a saquejar el lloc.

Notícies relacionades

"No viuré en un Estat controlat per Hamàs", va declarar Xadi, un combatent nacionalista, després d'escapar-se de Gaza i arribar fins a Cisjordània, controlada per Al- Fatah. Molts seguidors nacionalistes originaris de Gaza temen les represàlies dels islamistes. "Ens han destruït; em sento perduda", va dir una dona. Els milicians de Hamàs han sembrat la paupèrrima franja de punts de control per impedir la marxa de dirigents nacionalistes d'alt rang.

Els governs d'Israel i Egipte van autoritzar centenars de simpatitzants d'Al-Fatah a viatjar a Cisjordània a través del seu territori. Les tropes israelianes, no obstant, es van veure obligades a disparar a l'aire per impedir que dotzenes d'activistes nacionalistes s'escapessin a través de l'encreuament fronterer d'Erez. A principis de setmana, l'Exèrcit israelià va tancar el pas fronterer a la premsa, i només ha permès l'entrada d'alguns subministraments de gasolina i sang per als hospitals.