NOVA CRISI POLÍTICA A COLÒMBIA

Uribe deposa la cúpula policial per escoltes massives

Lapoliciacolombiana va punxar els telèfons de ministres, opositors i periodistes

Algunsparamilitars empresonats seguien ordenant assassinats des de la presó

2
Es llegeix en minuts
GLORIA HELENA REY / BOGOTÀ

Colòmbia viu en l'ull de l'huracà. En plena espiral d'escàndols, la revelació de pràctiques sistemàtiques d'espionatge telefònic va provocar ahir una depuració històrica a la cúpula de la policia colombiana, amb el cessament, d'un sol cop, de 12 generals de la institució, començant pel seu director, el general Jorge Daniel Castro.

Sense cap ordre judicial que ho emparés, la Direcció d'Intel.ligència de la Policia (Dipol) punxava els telèfons "d'una àmplia gamma de persones que no estaven sent objecte de cap investigació i entre les quals hi havia membres del Govern, de l'oposició i periodistes", segons va admetre el ministre de Defensa, Juan Manuel Santos.

"Es va poder comprovar que qui va fer les gravacions va ser personal de la Dipol", va revelar Santos. El ministre va qualificar aquest procediment d'"inacceptable, il.legal i contrari a la política del Govern". Així mateix, va anunciar "una investigació interna per trobar els responsables i sancionar-los de forma exemplar", cosa que es va traduir immediatament en la purga policial.

CRIMS TELEDIRIGITS

L'origen de l'escàndol està en un altre escàndol. La revistaSemanava revelar que paramilitars detinguts a la presó d'alta seguretat d'Itaguí (a l'oest del país) ordenaven assassinats, continuaven amb les seves activitats de narcotràfic i coordinaven des de les seves cel.les el rearmament dels seus homes, tot i la desmobilització i l'acord de pau firmat amb el Govern del president Álvaro Uribe. Va ser mentre investigava com s'havia filtrat aquesta informació al setmanari --que va obtenir desenes de gravacions-- que el Govern va descobrir l'espionatge telefònic massiu, que es duia a terme des de feia dos anys.

Notícies relacionades

La situació debilita el Govern d'Álvaro Uribe, perquè, segons coincideixen a dir diversos analistes, obre un interrogant sobre el grau de compromís de les Forces Armades amb ell. A més, el seu panorama es presenta encara més complicat si es té en compte que, amb les cinc noves detencions de dilluns, va augmentar a 13 el nombre de congressistes arrestats els últims mesos pels seus vincles amb grups paramilitars. La majoria d'aquests congressistes, acusats de "concert per delinquir" pel Tribunal Suprem de Justícia, recolzaven la gestió d'Uribe.

A tot plegat s'hi ha d'afegir el tens compàs d'espera obert pel cap paramilitar Salvatore Mancuso, que amenaça de revelar més noms de polí- tics, empresaris i periodistes vinculats amb els temuts i sanguinaris grups paramilitars. Mancuso va prometre explicar "tota la veritat" en la seva compareixença davant la Fiscalia de Medellín.