ENTREVISTA // Álvaro Uribe, PRESIDENT DE COLÒMBIA

Álvaro Uribe: "No negociarem perquè la guerrilla s'apoderi del país"

5
Es llegeix en minuts
GONZALO CÁCERES / BOGOTÀ

LLOC DE NAIXEMENT:MEDELLÍN, EL 1952

ESTUDIS:DRET

TRAJECTÒRIA POLÍTICA:VA SER SECRETARI GENERAL DEL MINISTERI DE TREBALL (1977-1978), ALCALDE DE MEDELLÍN (1982), SENADOR (1986-1994) I GOVERNADOR DE LA PROVÍNCIA D'ANTIOQUIA (1995-1997). ÉS EL PRESIDENT DE LA REPÚBLICA DES DEL 2002.

L'onada de governs d'esquerra que s'ha instal.lat a Amèrica Llatina ha arraconat com si fos una ovella negra el president colombià, Álvaro Uribe. No obstant, en els últims temps, en el pitjor moment de la seva carrera política i esquitxat per l'escàndol dels paramilitars, Uribe ha recuperat terreny internacional. Aquestes últimes setmanes ha rebut la visita del president dels EUA, George Bush; del cap de l'Estat alemany, Horst Köhler, i també del rei Joan Carles.

--Els vincles entre els polítics conservadors i els paramilitars han suposat un escàndol polític a Colòmbia. ¿Això pot posar en perill el procés de pau?

--Aquest és el primer procés de pau, a Colòmbia i al món, que posa la justícia en primer terme. En el passat, molts guerrillers colombians van ser indultats i amnistiats encara que eren responsables de crims atroços. Avui això no es pot fer. Aquest és el primer procés de pau que exigeix un rescabalament, i he de recordar que molts dels meus crítics no van rescabalar les víctimes quan van amnistiar guerrillers que ara estan ficats en política.

--I això ha canviat amb Uribe.

--El que s'està veient ara a Colòmbia és el resultat de la nostra política de seguretat i de la llei de justícia i pau que va aprovar el nostre Govern. I per això recolzem la justícia i promovem la veritat, perquè finalment l'únic que volem aconseguir és que Colòmbia tingui un futur sense guerrilla, sense paramilitars i sense narcotràfic. La immensa majoria dels fets que es mostren van tenir lloc abans del meu Govern.

--¿Espera que amb aquests arguments els europeus canviïn d'opinió en relació amb el seu Govern?

--Els europeus saben que el meu Govern és el primer que ha combatut els paramilitars. Saben que hem donat tota mena de garanties a l'oposició, que aquí no hi ha una dictadura. Les eleccions del 2006 van demostrar per què la nostra seguretat és democràtica: perquè ha creat un marc totalment transparent i eficaç perquè operi la democràcia.

--¿I per tot això vostè es mereix el suport d'Europa?

--Volem treballar amb Europa i accelerar un acord d'associació, de diàleg polític i de cooperació amb la UE. És molt important que Europa ens pugui ajudar en la lluita contra la droga, que finança el terrorisme. Ens poden ajudar en l'eradicació manual i en un programa per protegir la selva amazònica. Hem de convertir les famílies camperoles en guardaboscos i pagar-los perquè cuidin la selva, que és un pulmó de la humanitat. Aconseguir que no destrueixin la selva per sembrar drogues.

--¿Quins són els objectius del seu Govern?

--N'hi ha tres: consolidar la seguretat, portar la inversió a un nivell no inferior al 26% del PIB, amb una gran participació del sector privat, i reduir la pobresa del 60 al 35%. Aquí es pot veure la relació que hi ha entre la seguretat, que dóna confiança; la inversió, amb un èmfasi especial en el sector privat, i la responsabilitat social de la inversió per reduir la pobresa.

--¿Què impedeix a Colòmbia superar la pobresa?

--Quaranta anys de terrorisme, que ja estem superant. Ho demostren les xifres: el 2003, la nostra economia va créixer el 3,75%, després d'un estancament; el 2004, una mica més d'un 4%; el 2005, per sobre del 5%, i el 2006, tot indica que va créixer més del 6%. I això en un país que no produeix petroli.

--¿Quina és la clau de la violència que pateix el país des de fa diverses dècades?

--Aquí no hi ha una divisió de l'Estat en dos. Aquí el que hi ha és el desafiament d'un terrorisme ric, finançat per la droga, que ataca la democràcia. La nostra política de seguretat democràtica està ben decidida a derrotar aquest terrorisme.

--N'hi ha que creuen que el problema de la guerrilla no és militar i que cal resoldre'l políticament.

--El terrorisme ric no negociarà mai fins que es noti que l'Estat democràtic és capaç de derrotar-lo. Durant el meu Govern s'han desmobilitzat 40.000 terroristes que estem reinserint, gràcies a la nostra política de seguretat. Només quan l'Estat ha combatut els terroristes en els seus feus, molts han pres la decisió de reinserir-se.

--¿Què pensa de les opinions crítiques que es donen en alguns països europeus sobre la política del seu Govern amb la guerrilla?

--El Govern està obert al diàleg, però aquest ha de ser de bona fe. En el passat, les guerrilles van utilitzar la voluntat de diàleg dels governs per créixer. Els períodes de més creixement de la guerrilla han estat els de diàleg. Nosaltres no negociarem de cap manera perquè la guerrilla s'apoderi del país. Podem negociar generosament perquè es reintegri a la vida constitucional del país, evidentment. De fet, avui estem generant una negociació amb l'Exèrcit d'Alliberament Nacional.

--Amèrica Llatina apareix en el panorama mundial com una regió bastant dividida. ¿Ho comparteix?

--Amèrica Llatina ha d'unir-se al voltant de la diversitat. De manera unida hem de buscar acords amb Europa, amb l'Àsia i entre nosaltres.

--¿Quin futur veu per a la Comunitat Andina?

--La regió té una gran importància al Pacífic, al Carib i a l'Amazònia. Té tres països molt importants en la producció d'hidrocarburs: Veneçuela, Bolívia i l'Equador. Progressa en producció manufacturera i agrícola, té un gran futur miner i, com passa a Colòmbia, un gran futur en biocombustibles.

--Els seus veïns cada vegada són més crítics amb els EUA, que és un gran aliat seu. ¿Vostè hi veu un problema greu per a les relacions al continent?

--No hauria de ser-ho, perquè necessitem estar units. Nosaltres mirem més cap a un llarg procés històric que cap al que és conjuntural. I som amics de tots els països del continent.

Notícies relacionades

--Al costat de Colòmbia hi ha una nació a la qual a Europa s'atribueixen tendències populistes perilloses. ¿Què n'opina d'Hugo Chávez?

--No opino de cap manera sobre ell. Qualsevol opinió ha de ser positiva, no negativa... La nostra política internacional és de prudència en el discurs i d'efectivitat en les relacions.