NOU ASPIRANT REPUBLICÀ A LES PRESIDENCIALS DELS EUA

Giuliani entra en la carrera a la Casa Blanca amb crítiques a Bush

L'exalcalde deNova York retreu al Govern que mentís al Congrés sobre l'Iraq

2
Es llegeix en minuts
NOELIA SASTRE / NOVA YORK

El carismàtic exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani ha anunciat la seva candidatura a la Casa Blanca. D'aquesta manera, ha posat fi a mesos de rumors que donaven per feta la seva intenció de presentar-se a les primàries republicanes. Se suma així als seus companys de files Mitt Romney i John McCain, que han creat comitès exploradors. Només la demòcrata Hillary Clinton l'avantatja a Nova York.

Giuliani va elegir un programa de televisió en lloc d'un anunci formal. En una entrevista amb Larry King a la CNN, l'home convertit en heroi l'11-S, quan els EUA van patir el pitjor atac terrorista de la seva història, va dir que sí, que es llançava a la carrera presidencial del 2008.

Rudyho va aprofitar per criticar l'estratègia del Govern de George Bush a l'Iraq, però sense anomenar el president. Va subratllar que EUA va anar a la guerra amb menys mitjans dels necessaris i que si s'hagués sabut que Saddam Hussein no tenia armes de destrucció massiva, el Congrés no hauria aprovat la invasió. "Jo destituiria Saddam de nou", va apuntar Giuliani, deixant clar que per ell, la guerra era necessària. "Però ho podríem haver fet millor. Hem tingut 160.000 soldats sobre el terreny, quan hi hauríem d'haver anat amb 130.000 més".

ELS ERRORS

El polític preferiria no haver dissolt l'Exèrcit iraquià ni haver expulsat del Govern els membres del partit Baas. "El país no tenia infraestructura. Hi havia grans dubtes sobre si podríem aixecar aquesta nació i pel que sembla, no ho farem". Va admetre que hi ha hagut errors, però va matisar: "També els van cometre Lincoln, Roosevelt o Eisenhower".

Si els EUA abandonessin l'Iraq, seria molt més fàcil per a l'Iran "expandir les seves activitats", va comentar Giuliani, que el cap de setmana va aplaudir la capacitat de lideratge de Bush, encara que en l'últim mes ha advertit que els nord- americans s'han de preparar pel que pugui passar al país àrab, fins i tot amb els 21.500 soldats addicionals que hi vol enviar el president.

MATISOS

Rudyrecolza la guerra, com ho fan McCain, Romney i la majoria dels votants republicans. Però les seves crítiques li poden fer un favor si la situació a l'Iraq continua empitjorant. De fet, va primer en les enquestes, malgrat estar a favor del control d'armes, els drets dels homosexuals i la legalització de l'avortament, tres espinosos temes que el separen de les bases més conservadores del partit. Per això ja ha començat a suavitzar les seves declaracions sobre l'avortament.

Notícies relacionades

Giuliani va engegar la maquinà-

ria fa mesos i sempre ha dit que seguiria el seu propi calendari. Ara, el tan odiat com votat exalcalde de Nova York, pare de la polèmicatolerància zero, amb sonats escàndols de brutalitat policial i racisme a la ciutat, cadàver polític abans de l'11-S, vol posar rumb a Washington.