CANVI EN UNA REPÚBLICA EXSOVIÈTICA

Mor l'excèntric dictador del Turkmenistan

Nikhazov tenia tot el poder a les seves mans des del 1985 i va esclafar l'oposició

El tirà va posar al pa el nom de la seva mare i va prohibir el ballet i l'òpera

2
Es llegeix en minuts
DMITRI POLIKÀRPOV / MOSCOU

Amolts els semblava perpetu, però va morir als 66 anys com un simple mortal. El president del Turkmenistan, Saparmurat Nikhazov, l'extravagant dictador heretat pels turcmans de l'antiga Unió Soviètica, va morir ahir a causa d'una aturada cardíaca en el seu luxós palau després d'haver governat 21 anys, segons van informar fonts oficials.

El viceprimer ministre del Govern del Turkmenistan i titular de Sanitat, Gurbangulí Berdimukhammédov, va assumir provisionalment el càrrec de cap d'Estat. L'oposició turcmana va afirmar que l'autodenominat Turkmenbaixí (el líder de tots els turcmans) va morir dilluns, però les autoritats "no s'atrevien" a informar la nació, per temor de possibles disturbis.

PRESIDENT VITALICI

Nikhazov va ser operat del cor el 1997 i el mes passat va reconèixer públicament que tenia seriosos problemes de salut. Nikhazov, que governava al Turkmenistan des del 1985, quan encara era una república de l'URSS, va ser elegit president el 1990. El 1999, el Consell Popular del Turkmenistan el va nomenar president vitalici. Als anys 90, va aixafar tot tipus d'oposició política, va prohibir la premsa lliure i va tancar les fronteres. La riquesa del règim s'ha basat en les importants reserves de petroli i gas.

Al concentrar el poder absolut a les seves mans, el president va crear al seu voltant un culte a la personalitat sense precedents. Va arribar a canviar el nom dels dies de la setmana i els mesos del calendari en honor a la seva persona i a la seva família. Així, gener es diu turkmenbaixí al Turkmenistan, en honor de Nikhazov, mentre que l'abril va ser reemplaçat amb el nom de la mare del president. Els turcmans també diuen el pa amb el nom de la mare de Nikhazov.

ESTÀTUES I BUSTOS

Desenes d'estàtues i bustos daurats de l'"ídol" nacional van ser instal.lades a totes les ciutats turcmanes. L'any 2001, va escriure el Rukhnamà, un codi espiritual per al poble turcman i en va publicar un milió d'exemplars traduïts a més de 30 idiomes.

L'obra ha estat una lectura obligada per a tots els turcmans, que no poden aconseguir una feina sense passar un examen en què es comprova que coneixen a la perfecció l'obra del seu líder. A través del seu llibre, Nikhazov va prohibir el ballet, l'òpera i el circ, quan va afirmar: "No entenc el ballet. ¿Per a què el necessito?".

Notícies relacionades

A més, Nikhazov va substituir amb números els noms dels carrers de la capital turcmana i va prohibir posar ràdio al cotxe.

Nombrosos projectes de grandesa ideats pel president es van fer famosos a tot el món. Una d'aquestes empreses no realitzades, amb el cost estimat d'uns 15 milions d'euros, va ser la construcció d'un zoològic al desert de Kara Kum, a 40 graus centígrads. La idea més exòtica tenia com a objectiu salvar de l'extinció els pingüins, amenaçats de gana a causa de l'efecte hivernacle, segons Nikhazov. L'altre ambiciós pla del Turkmenbaixi va ser plantar immensos boscos al voltant la capital del país, Aixkhabad, que es troba enmig d'un desert. Nikhazov va anunciar l'any 2006 el subministrament gratuït de gas i electricitat als seus ciutadans fins al 2030.

Temes:

Turkmenistan