CARRERA PRESIDENCIAL ALS ESTATS UNITS

Giuliani prepara l'assalt de la Casa Blanca el 2008

L'exalcalde de

Nova York crea un comitè per explorar les seves possibilitats

2
Es llegeix en minuts
MERCEDES HERVÁS / NOVA YORK

Giuliani, president. Per bé que les pancartes encara no estan a punt, el cele- bèrrim exalcalde de Nova York, Rudolph Giuliani, va fer ahir el primer pas per saltar a la carrera per la Casa Blanca el 2008, a l'establir un comitè exploratori de les seves possibilitats presidencials. "Encara no ha pres la decisió" de si es presentarà a les eleccions, va advertir un dels seus col.laboradors, en un intent de controlar l'expectació sobre si l'exalcalde més famós del país, catapultat a la fama per l'11-S, es llançarà a la principal competició política dels EUA.

Mitjans no n'hi faltaran, perquè, d'entrada, Giuliani supera qualsevol altre polític del seu partit, el republicà, pel que fa a suport popular, segons els sondejos. Si els comicis presidencials es fessin ara, l'exalcalde novaiorquès triomfaria sobre altres probables rivals republicans, com el senador John McCain o, fins i tot, la secretària d'Estat, Condoleezza Rice, ja que encapçala la llista de favorits dels votants republicans.

SUPORT POPULAR

Però també entre la població general, Giuliani trepitja un territori molt sòlid, ja que està empatat en suport popular --un 47%-- amb la figura demòcrata que encapçala el gran grup de possibles aspirants presidencials del seu partit, l'exprimera dama i actual senadora per Nova York Hillary Clinton. Ara per ara, l'exalcalde també derrotaria altres possibles candidats demòcrates de pes, com per exemple el senador negre per Illinois, Barack Obama.

La força de Giuliani radica en la imatge de dignitat i fortalesa que va oferir al país després dels atacs terroristes de l'11-S, quan es va alçar com un heroi, guiant amb pols ferm l'alcaldia novaiorquesa en aquells dies negres del 2001. El record indeleble que ha deixat en la ment dels nord- americans explica l'opinió favorable que tenen d'ell un 63% dels ciutadans, enfront del 27% que el veuen des de l'extrem contrari, segons els sondejos.

Notícies relacionades

L'ANY QUE VE

"Em decidiré l'any que ve", va clarificar ell mateix diumenge passat, mentre feia campanya a favor dels candidats republicans a les eleccions legislatives. L'exalcalde, amb unes opinions massa conservadores per als novaiorquesos però que resulten centristes per a l'Amèrica profunda, es va retirar de la política quan va sortir de l'alcaldia i va muntar una empresa de consultoria sobre temes de seguretat, Giuliani Capital Advisors LLC. A més, va recaptar els beneficis de la seva gran popularitat dedicant-se a la lucrativa activitat de pronunciar conferències per tot el país.