ACORDS PER A LA NORMALITZACIÓ DEL PRÒXIM ORIENT

Els països àrabs trenquen el bloqueig econòmic a l'ANP

La Lliga Àrab es desmarca del càstig internacional per la política dels EUA

Hamàs i Al-Fatah consensuen un islamista moderat com a primer ministre

2
Es llegeix en minuts
JOAN CAÑETE BAYLE / JERUSALEM

Els ministres d'Afers Estrangers de la Lliga Àrab van decidir ahir en una reunió al Caire trencar el bloqueig internacional a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), en vigor des de la victòria electoral de Hamàs al gener com a resposta a la mort de 19 palestins a Bet Khanun (franja de Gaza), dimecres passat en un bombardeig israelià. Els països àrabs responen d'aquesta manera al veto dels Estats Units a una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU que condemnava les accions israelianes a la franja mediterrània.

"Hem decidit no cooperar amb el bloqueig. Ja no hi haurà un setge internacional", va declarar el ministre d'Exteriors de Bahrain, el xeic Khalid bin Ahmed al-Khalifa. Des del moment en què els EUA i la Unió Europea van decidir boicotejar l'ANP fins que Hamàs reconegués Israel, acceptés els acords firmats entre palestins i israelians i renunciés a la violència, els països àrabs es van unir a aquest boicot de manera més o menys pública. En el rerefons hi havia, per una banda, les pressions nord-americanes i, per l'altra, la por de països moderats com Jordània i Egipte al fet que la victòria electoral de Hamàs reforcés els seus propis partits islamistes.

Fonts palestines apuntaven ahir que la postura de la Lliga Àrab també és una manera d'ajudar el president de l'ANP, Mahmud Abbàs (Abu-Mazin), en la recta final de les seves discussions amb Hamàs per formar un Govern d'unitat nacional format per tecnòcrates que salvi el bloqueig occidental. A Gaza, delegacions de Hamàs i Al-Fatah van negociar ahir la distribució de l'Executiu, un cop fonts anònimes de tots dos partits afirmessin que hi ha acord sobre la figura del primer ministre. Es tracta de Mohammad Xubair, rector de la Universitat Islàmica, considerat un islamista moderat en l'òrbita de Hamàs però sense vincles amb el moviment islamista. En aquest punt de les negociacions, Hamàs exigeix vuit ministres del seu entorn, quatre d'Al-Fatah, vuit dels partits petits i quatre d'independents. Al-Fatah exigeix nomenar sis ministres.

Notícies relacionades

LA CRISI IRANIANA

El bloqueig a l'ANP és un dels punts de la reunió que el primer ministre israelià, Ehud Olmert, celebrarà amb George Bush a Washington. No obstant, el punt principal de l'agenda és Iran. En una entrevista publicada per la revistaNewsweeki el diariThe Washington Post, Olmert va declarar que només hi haurà una sortida a la crisi nuclear iraniana si Teheran "comença a sentir por". Olmert va tornar a comparar el president iranià, Mahmud Ahmadinajad, amb Adolf Hitler i el va considerar "un home que està disposat a cometre crims contra la humanitat".