REACCIÓ A UN ATEMPTAT A BOGOTÀ

Uribe cancel.la la negociació per a un canvi amb les FARC

Els familiars dels segrestats diuen que se'ls condemna a mort

1
Es llegeix en minuts
GLORIA HELENA REY / BOGOTÀ

Les incipients negociacions entre el Govern colombià i les FARC per a l'intercanvi d'ostatges per guerrillers presos se'n van anar en orris ahir, i amb elles les esperances de les famílies dels segrestats. Un dia després de l'atemptat amb cotxe bomba contra la Universidad Militar Nueva Granada (nord de Bogotà), el president Álvaro Uribe va anunciar la seva decisió de suspendre els contactes amb el grup guerriller. "L'únic camí que ens queda és el rescat militar dels segrestats", va assenyalar.

Uribe va reptar el cap militar dels rebels, Jorge Briceño (àliesMono Jojoy), a negar que "des del seu refugi de covards a la selva" va ordenar l'atemptat, el primer d'aquestes característiques que té lloc a Bogotà en els últims tres anys. Les FARC no s'han atribuït l'acció, però, de fet, no és habitual que ho facin. El president colombià va dir que ha revocat l'autorització que feia pocs dies havia concedit al comissionat de pau, Luis Carlos Restrepo, per reunir-se amb representants de la guerrilla. Les FARC exigien l'excarceració de mig miler de guerrillers presos a canvi de 58 ostatges amb estatus de presos polítics (policies, militars i polítics), així com la desmilitarització de dos municipis per portar a terme l'intercanvi.

Notícies relacionades

CRÍTIQUES PER TOTES BANDES

La decisió d'Uribe ha estat durament criticada pels barons del Partit Liberal (oposició) i sobretot per les famílies dels ostatges. La mare de l'excandidata presidencial Ingrid Betancourt, en mans dels rebels des del mes de febrer del 2002, va dir que l'anunci del president "és una condemna a mort dels segrestats". Tots recorden la desastrosa operació militar que l'Exèrcit va portar a terme el maig del 2003, amb Uribe a la presidència, per rescatar l'exministre de Defensa, Gilberto Echeverry, i l'exgovernador d'Antioquia, Guillermo Gaviria, tots dos en mans de les FARC. Tots dos van morir durant l'assalt.