EL FUTUR ÉS ARA I ARA

Tecnohumanisme per dissenyar el present

El disseny és una valuosa eina per facilitar-la innovació en nombrosos camps

El pensament del disseny es focalitza en les necessitats i interessos de les persones

xr lab opis

xr lab opis

2
Es llegeix en minuts
A. Martín

¿Saben per què Apple acaba de fer història a l’aconseguir una capitalització borsària de 2 bilions de dòlars que compta amb més de 1.000 milions d’usuaris? El truc el va desentranyar el seu fundador, Steve Jobs, que sempre va apostar pel disseny: des de preciosistes tipografies per a les seves fonts de lletres fins a la rereguarda del Mac, això que ningú s’atura a mirar. Tot havia de tenir un significat i un propòsit. És el secret de l’èxit dels productes d’Apple, però també el de qualsevol projecte que mira per la qualitat de vida dels seus usuaris.

El disseny, que semblava un rol vinculat a disciplines específiques, s’erigeix cada vegada amb més força com a poderosa eina en intersecció amb nombrosos camps per facilitar la innovació. Companyies, organitzacions, institucions, ‘start-ups’... Necessiten transformar-se per saber respondre als interessos d’aquests usuaris en un món on els avenços tecnològics –intel·ligència artificial, realitat virtual, IoT o ‘Big Data’– estan transformant la manera com ens relacionem entre nosaltres i amb l’entorn.

Un bon disseny d’un producte, un servei o un espai fa que la tecnologia flueixi en mans de qui la utilitza i això s’aconsegueix mitjançant l’aplicació de metodologies i eines específiques, orientades a la creació en equip, els processos de treball àgils, la investigació dels usuaris i l’anàlisi dels entorns.

Des de la idea fins al desenvolupament d’una solució, el benestar social se situa al centre de tots els seus processos, perquè el seu objectiu és que la tecnologia es col·loqui al servei de l’ésser humà i no al contrari. Aquesta visió tecnohumanista és fonamental per al món que s’obre davant nostre. És una visió de futur però també de present.

Ja ho va anticipar Steve Jobs, però és ara més que mai quan es necessiten dissenyadors. ¿On es poden trobar aquests professionals? ¿Hi estan preparades les institucions acadèmiques, les universitats, els postgraus per a aquesta evolució formativa que escurci distàncies entre estudiants i la nova realitat?

Notícies relacionades

A l’arena. En aquest sentit, institucions com l’IED Barcelona, una de les escoles de disseny més destacades del panorama nacional, aposten ja no només per formar, sinó per transformar, mitjançant el desenvolupament de propostes que prenen el pols i, fins i tot anticipen, les noves realitats: destaquen els seus programes màster a Design for Artificial Intelligence o Virtual Reality, a Interaction Design, Fashion Technology and Wearables, Service Design...; o cursos de formació contínua en UX for Connected Car o Transportation Interface Graphic Design.

També ofereix programes centrats en ‘management’ i aplicació del pensament del disseny en entorns organitzacionals, com el Màster en De-sign Management o el Postgrau a Design for Innovation Strategy. Aquests cursos, impartits per destacats professionals en actiu, aposten per creativitat, cocreació, interdisciplinarietat, tècniques de prototipat ràpid, desenvolupament de projectes per a empreses reals o potenciació de ‘soft skills’. 

Temes:

+Innovació