ENTREVISTA A ORIOL PRAT, DIRECTOR DE BCN INNOVA

Gazelab millora el diagnòstic oftalmològic

"Hem desenvolupat el primer dispositiu que avalua de forma objectiva l'estrabisme mitjançant l'ús d'algoritmes de visió artificial"

innova

innova

1
Es llegeix en minuts
Xavi Datzira

-¿A què es dedica BCN Innova?

-Dissenyem, fabriquem i comercialitzem dispositius de mesura de la mobilitat ocular com ara sistemes de suport al diagnòstic per a oftalmologia. Hem desenvolupat el primer dispositiu que avalua de forma objectiva l’estrabisme mitjançant algoritmes de visió artificial. El nostre dispositiu, el Gazelab, consta d’unes ulleres especials amb dos minicàmeres de vídeo d’alta qualitat que filmen els ulls a través d’uns miralls. Les imatges s’envien a un ordinador i les processa amb el nostre model matemàtic de l’ull. Han sigut anys de feina, però n’estem orgullosos.

-¿Quin element diferencial aporta al mercat?

-El sistema actual de mesura és subjectiu i és antiquat. El nostre dispositiu ofereix dades objectives que són molt difícils d’obtenir de qualsevol altra forma. El Gazelab dona suport al diagnòstic tant a doctors especialistes com a la gent jove. Per a uns, ofereix una informació detallada que permet ajustar millor els tractaments, per a d’altres, els permet tenir una visió clara de la patologia mitjançant informació visual i comprensible.

-¿Com va ser el procés de posada en marxa de l’empresa?

-Va ser difícil. Primer necessitàvem el capital inicial. Vam aconseguir inversors i vam començar a prestar ajuda a la innovació. I després vam haver de generar prou ingressos per sobreviure com a empresa independent. Actualment generem beneficis i continuem innovant.

-¿Quins reptes afronten actualment?

-Internacionalitzar el projecte. Al principi vam vendre a tot el món però els costos de vendre a l’estranger són molt alts i vam haver de refugiar-nos en el mercat espanyol. Ara volem tornar a intentar-ho, però això requereix molts recursos i hem de fer-ho pas a pas, d’acord amb les nostres possibilitats.

Notícies relacionades

-¿Com els ajuda treballar amb un banc com el BBVA?

-Crear alta tecnologia amb pocs recursos és molt complicat i per això has de tenir socis de confiança que hi siguin quan els necessites. El BBVA sempre ens ha facilitat les nostres gestions bancàries i ens ha ajudat en tot el possible. A més, es pot fer tot des de la web.