TECNOLOGIA

El sector de l'automòbil: una indústria en constant evolució

photo-1524114051012-0a2aa8dae4e1

photo-1524114051012-0a2aa8dae4e1

3
Es llegeix en minuts

El sector de l’automoció ha viscut en els últims 40 anys una evolució constant. Han canviat moltes coses, com el disseny dels models, el seu funcionament mecànic, els dispositius de seguretat o els índexs de sinistralitat. Però no només això, també s’han modificat aspectes com els sistemes de producció de les fàbriques, les vendes i la relació amb el client. Canvis que han donat la volta al sector de l’automòbil i que han suposat una millora considerable per als usuaris.

Si bé el sector de l’automòbil ja ha experimentat canvis increïbles a nivell tecnològic, com l’ABS o el control d’estabilitat ESP als anys 90, els experts preveuen una autèntica revolució en els pròxims 50 anys difícil d’imaginar. De fet, els nostres vehicles actuals ja han modificat en els nous dissenys radicalment la seva aerodinàmica perquè, a igualtat de potència, un cotxe que ofereixi una millor capacitat per vèncer la resistència al vent pugui aconseguir una punta més gran. Canvis que han suposat que el panorama de l’automòbil no hagi deixat d’evolucionar a millor.

Avenços tecnològics decisius

Els canvis en aquesta indústria ja els estem començant a notar en l’actualitat. Els nous vehicles ja comencen a disfrutar de tres avenços tecnològics increïbles com són les motoritzacions elèctriques, la conducció autònoma i la digitalització. Cada vegada més empreses s’afegeixen a aquests petits canvis i obren camí a la gran revolució que disfrutarem els pròxims anys.

Els vehicles elèctrics

El cotxe elèctric i els avenços en l’autonomia de les bateries significaran l’augment de radi d’acció d’aquest automòbil que el convertirà en uns anys en el primer vehicle per a totes les famílies. Els cotxes tindran cada vegada més autonomia i se substituiran a poc a poc els automòbils dièsel o gasolina per híbrids o elèctrics. Aquesta revolució al sector també suposarà un canvi a les ciutats, que hauran d’instal·lar més llocs de recàrrega al carrer per a vehicles elèctrics, així com en centres comercials o fins i tot als garatges dels propietaris. Les ciutats hauran d’adaptar-se a les noves necessitats dels vehicles elèctrics.

El 2040 els experts creuen que a Espanya deixaran de matricular-se cotxes de gasolina i dièsel. No se salvaran ni els híbrids ni els nous GLP (per gas) ja que l’objectiu és que el 2050 els cotxes contaminants es prohibeixin completament a nivell europeu. Ja en aquests últims anys alguns fabricants han passat d’apostar pel dièsel i dedicar els seus esforços al cotxe elèctric com és el cas d’Audi i el grup Volkswagen, que va iniciar aquesta transició amb el peu canviat per l’escàndol d’emissions en els seus motors dièsel. Un gran canvi que sorgeix d’una conscienciació social més gran sobre el canvi climàtic i la necessitat de complir els acords de París.

La conducció autònoma i la digitalització

Dos grans canvis més seran la conducció autònoma i l’arribada al sector de l’automòbil de la digitalització. La conducció autònoma anirà descarregant a poc a poc de feina el conductor, fins a arribar al guiatge 100% automàtic en un màxim de 20 anys. Per exemple, desapareixerà el volant en la majoria dels vehicles i es guiarà pel reconeixement facial.

La digitalització canviarà la mobilitat de les persones a les grans ciutats, ja que es passarà de la propietat dels vehicles al cotxe compartit i el pagament per ús i serveis. Segons els experts la majoria dels quilòmetres en el futur es recorreran en cotxes autònoms elèctrics que formaran part del transport com a servei. Aquests vehicles no es compraran, sinó que es llogaran mes a mes o es compartiran amb altres persones, cosa que significarà un estalvi en les famílies en despeses de transport considerable.

Cap a la ciència-ficció

Notícies relacionades

S’acosten anys en què canviarem de forma massiva els nostres cotxes per vehicles elèctrics. Aquests comptaran cada vegada amb més autonomia fins que es desenvolupi el vehicle que funcioni gràcies als tancs d’hidrogen. I per descomptat, cotxes que dependran gairebé en exclusiva dels sensors, i deixaran antiquada la figura del conductor humà. En aquesta infografia es pot veure el procés històric que ha viscut l’automòbil des dels 90, quan la indústria japonesa va començar el seu enlairament.

Però aquesta evolució no acaba en el cotxe autònom. En un futur no tan llunyà un pot imaginar-se cotxes sobrevolant les ciutats i fent desaparèixer els incòmodes embussos amb un canvi en les lleis de l’espai aeri. El futur tendirà sempre a augmentar la seguretat dels vehicles, la seva autonomia i el consum ecològic i responsable. Tota una sèrie d’innovacions que convertiran el nostre planeta en més segur i sostenible i que significaran una gran revolució en el món de l’automòbil.

Temes:

Automobilisme