ELECTRICITAT

Xarxes intel·ligents. El valor de l'energia

Amb una inversió de més de 2.000 milions d'euros a la seva xarxa de distribució, Iberdrola se situa a l'avantguarda de la transformació energètica

2014-10-28--burgos-revisando-linea-con-dron redes distribucion

2014-10-28--burgos-revisando-linea-con-dron redes distribucion

3
Es llegeix en minuts
Joana Comas

El sistema elèctric passa per una transformació sense precedents. La tecnologia està canviant la cadena de valor del sector energètic, des de la generació, fins al transport, distribució i consum. Els canvis venen impulsats per diverses tendències clau, com són la digitalització del sector elèctric –tant de la xarxa com del consumidor–, la presència de recursos d’energia distribuïda, l’electrificació de l’economia, la connectivitat del client i l’augment de la penetració de fonts d’energia renovables.

En tot aquest procés, la transformació de les xarxes cap a una infraestructura intel·ligent està marcant un abans i un després en el procés de descarbonització de l’economia, millorant l’eficiència, optimitzant la gestió de la demanda i afavorint la integració de més renovables i la mobilitat elèctrica. D’aquesta forma, també, es respon a les noves tendències en la relació amb l’usuari, que demana productes i serveis més personalitzats i una gestió més activa de com i quan consumir electricitat.

Liderant la transformació

Arribar a aquest moment, ha requerit inversions fortes: Iberdrola ha destinat 2.000 milions d’euros en la digitalització de les xarxes elèctriques amb què opera, amb la instal·lació de gairebé 11 milions de comptadors digitals i la infraestructura que els suporta i l’adaptació d’uns 90.000 centres de transformació a Espanya, als quals ha incorporat capacitats de telegestió, supervisió i automatització.

Aquest projecte, un dels més avançats del món, s’està convertint en motor per a la innovació tecnològica i posiciona la indústria nacional, gràcies a la col·laboració entre empreses elèctriques i fabricants, com a referent internacional de solucions digitals traslladables a altres països.

La transformació tecnològica no es queda aquí. Els nous desenvolupaments tecnològics (‘big data’, intel·ligència artificial, algoritmes, ‘blockchain’, processament de dades...) permeten una millora de l’experiència del client, ja que possibiliten l’anàlisi de dades i proporcionen un fàcil accés a les millors solucions disponibles al mercat. Això, al seu torn, redueix el cost, gràcies a l’automatització de processos i l’escalabilitat.

Una operària en una sala de comptadors

Un consumidor més connectat

La digitalització ofereix oportunitats als consumidors i també al sistema elèctric, ja que les companyies poden supervisar el que està passant a la xarxa elèctrica en temps real i detectar qualsevol tipus d’anomalia: si la tensió és correcta, si la potència està equilibrada o si hi ha pèrdues. Aquesta informació permet que l’energia circuli de manera més eficient i millori la qualitat del subministrament, perquè disminueixen les incidències i la seva durada.

Notícies relacionades

A través de l’aplicació de les noves tecnologies, el consumidor d’electricitat pot conèixer en temps real les seves corbes de consum, així com la demanda de potència màxima, entre moltes altres dades, o la forma en què es distribueix el consum d’energia elèctrica, cosa que li permetrà fer un ús més eficient de l’electricitat, decidint el tipus de tarifa que s’adapta millor al seu perfil i mode de vida.

Això és així perquè la digitalització de les xarxes de distribució elèctrica ofereix la possibilitat de gestionar de forma personalitzada el consum d’energia, mentre es millora la qualitat de subministrament. Les xarxes intel·ligents fan servir la telegestió, que permet gestionar amb rapidesa i de forma remota tot el que està relacionat amb el punt de subministrament i els serveis, com la modificació de la potència contractada, lectures puntuals del comptador, la tramitació de les altes o baixes dels contractes o la modificació de la potència contractada.

10 avantatges de les xarxes intel·ligents

Faciliten un subministrament elèctric més eficient i sostenible. <br/>Permeten un nivell més elevat de seguretat i qualitat de subministrament. <br/>Detecten anomalies abans que es produeixin. <br/>Fan possible la introducció de més renovables. <br/>Afavoreixen la mobilitat sostenible amb la integració del cotxe elèctric. <br/>Permeten obtenir informació més precisa sobre el consum elèctric i personalitzar-ne l’ús. <br/>Contribueixen a tenir més control de l’ús d’energia. <br/>Afavoreixen un paper més actiu del client en la presa de decisions. <br/>Faciliten nous models de negoci. <br/>Redueixen l’impacte mitjà ambiental.

Temes:

Energia