Catalunya prem l'accelerador en l'accés ultraràpid a internet

260.000 clients de Movistar disfruten de la fibra de 600 megues simètrics

manobaja

manobaja

3
Es llegeix en minuts
D. R. / Barcelona

En vista de la convicció compartida de la necessitat d’avançar en la societat digital, en els últims anys Catalunya ha destacat en el conjunt d’Espanya per la posada en marxa de múltiples programes dirigits al desenvolupament d’infraestructures tecnològiques, la millora de la ciberseguretat, l’impuls d’una nova administració digital, el desenvolupament de la indústria 4.0 i la millora de la connectivitat a tot el territori, entre altres aspectes.

En aquest sentit, el camí cap a la implantació de la societat digital en aquesta comunitat dona algunes xifres interessants, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per exemple, el volum de pimes i grans empreses que disposa de connexió a internet i pàgina web va augmentar en el curs 2016-2017 fins a situar-se en el 85,2%.

L’any passat, un 57,3% dels ciutadans catalans van interactuar –almenys en una ocasió– amb les administracions o serveis públics per internet. Aquest percentatge ascendeix al 65,9% en el cas de les microempreses i fins al 92% en el de les pimes i les grans empreses.

D’altra banda, pràcticament la totalitat de les vivendes catalanes disposen de telèfon mòbil (96,9%), principal dispositiu d’accés a internet, i el 83,7% disposen d’accés a internet.

Velocitat 

Segons l’INE, el 2017 va continuar augmentant el percentatge de vivendes amb connexió de banda ampla a Catalunya (es va incrementar en 0,6 punts i es va situar en el 82,9%). Destaca, en aquest sentit, la millora dels serveis oferts per empreses de telecomunicacions com ara Telefónica, que ha aconseguit que 260.000 clients de Movistar a Catalunya disposin de fibra de 600 megues (Mb) simètrics, quan es compleixen deu anys de l’inici de la comercialització d’aquest tipus de connexions de banda ampla ultraràpida, que va arrencar l’any 2008. D’aquests clients, 222.500 es troben a Barcelona; 16.300, a Girona; 13.500, a Tarragona i 7.700, a la província de Lleida. Aquesta xifra representa gairebé el 80% dels 327.000 clients que tenen fibra òptica de Movistar a Catalunya.

Actualment, Telefónica acumula a Espanya un milió de clients amb fibra òptica de 600 megues simètrics i 3,8 milions de clients de fibra, la qual cosa significa que disfruten d’aquesta tecnologia dos de cada tres clients de banda ampla fixa. La cobertura de fibra supera ja els 20 milions d’unitats immobiliàries, una de les més àmplies del món.

L’evolució

En tot just deu anys, les velocitats de la fibra de Telefónica han passat dels 30 Mb megues inicials en el seu llançament als 600 Mb actuals que s’ofereixen des del mes d’abril passat, quan va començar la duplicació gratuïta de velocitats, la qual cosa va permetre passar als clients de 300 Mb a 600 Mb. També a l’abril es va duplicar la velocitat de 50 Mb a 100 Mb als 370.000 clients que tenen contractada aquesta modalitat. En tots els casos, es tracta de fibra simètrica, és a dir, amb la mateixa velocitat tant de pujada com de descàrrega.

Notícies relacionades

La fibra òptica de Movistar es complementa amb el ‘router’ Smart Wifi, un dispositiu tres en un (ONT, 'router’ i ‘videobridge’) en què Telefónica ha inclòs les capacitats més potents de connectivitat per oferir la màxima velocitat i la millor cobertura dins de la llar a l’optimitzar de sense fil i automàticament les actuals velocitats de la fibra de Movistar 600 Mb.

L’Smart Wifi està optimitzat per eliminar les interferències i disposa de funcions avançades com ara l’assignació automàtica dels terminals del client (‘smartphones’, tauletes...) a la xarxa wifi d’altes prestacions, i el traspàs d’un terminal del client d’un punt d’accés wifi a un altre d’una manera transparent i sense talls.

Temes:

Internet