protesta social

Més de 60 arrestats a París en les protestes dels 'armilles grogues'

El moviment reivindicatiu assoleix la cinquena setmana de mobilitzacions orientat ara contra les polítiques socials del Govern de Macron

20181215 418739 chalecosamarillosoke 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts

Un miler de manifestants han sigut identificats per la policia aquest dissabte a París durant el cinquè acte de les protestes dels “armilles grogues” a França, i prop de seixanta persones han sigut arrestades, va anunciar la Prefectura de Policia. Aquesta és “una mobilització més feble” i, per tant, “una mobilització de pinxos més dèbils”, va dir la portaveu de la policial Johanna Primevert, i va agregar que “la policia continua mobilitzada”. Els arrestos estan lluny dels 500 registrats a la mateixa hora de dissabte passat.

Les protestes de dissabte van convocar unes 125.000 persones a tot el país i 10.000 a la capital. Els “armilles grogues” van mantenir aquesta nova jornada malgrat les mesures anunciades dilluns passat pel president, Emmanuel Macron, en favor del poder adquisitiu. Com en les últimes setmanes, els Camps Elisis són l’epicentre de la convocatòria parisenca, al mig d’un ampli dispositiu de seguretat que inclou registres als qui volen accedir a aquesta avinguda

Dones vestides com “Marianne”, el símbol nacional de la República Francesa, s’han manifestat també als Camps Elisis contra l’augment del cost de vida i contra els alts impostos. El moviment ‘armilles grogues’ originalment va començar com una protesta per les alces planejades de combustible, però s’ha transformat en una protesta massiva contra les polítiques del President i l’estil de govern de dalt cap a baix.

Dispositiu de seguretat

Els primers “armilles grogues” van convergir tranquil·lament als Camps Elisis aquest dissabte, envoltats per un dispositiu de seguretat de magnitud, sota l’atenta mirada del poder polític que espera s’apaivagui després dels anuncis. Emmanuel Macron a favor del poder adquisitiu. “L’última vegada, vam estar allà pels impostos, aquesta vegada, és més per institucions: volem una democràcia més directa”, resumeix Jeremy, un interí de 28 anys d’edat de Rennes.

Poc abans de les 09:30 hores una trenta persones van anar arrestades a Ile-de-France, incloses 17 a l’àrea de París, lluny dels 300 arrestos registrats a la mateixa hora de dissabte passat com a part dels controls preventius. En total, hi va haver gairebé 2.000 arrestos, un rècord. La magnitud de les manifestacions, que han reunit a una mica més de 130.000 persones durant els últims dos episodis marcats per escenes de guerra de guerrilles i una seguretat excepcional, seran examinades de prop per un Executiu enmig d’una crisi social sense precedents. 

Notícies relacionades

“Esperem una mobilització una mica menys nombrosa, però amb individus una mica més decidits”, va dir el secretari d’Estat per a l’Interior divendres a la nit, Laurent Nuñez. Al voltant de l’Arc de Triomf, furgonetes de gendarmes mòbils s’han col·locat des de l’alba. I uns 8.000 membres de la força policial van ser desplegats a la capital, avalats per 14 vehicles blindats.

 

Temes:

França