L’única visita al més alt nivell programada per a aquest any

Qatar invertirà 4.720 milions d’euros a Espanya en els pròxims anys

L’emir completa aquest dimecres la seva visita d’Estat a Espanya, molt important per al Govern i la Zarzuela per consolidar inversions i garantir el gas

El viatge, que coincideix amb el 50 aniversari de les relacions diplomàtiques entre els dos països, elevarà el nivell dels llaços bilaterals al d’associació estratègica

Qatar invertirà 4.720 milions d’euros a Espanya en els pròxims anys

EFE / MARISCAL

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya acull aquest dimarts i dimecres l’única visita d’Estat programada per a tot el 2022: la de l’emir de Qatar, el xeic Tamim bin Hamad al-Thani. Un esdeveniment al qual el Govern i la Zarzuela concedeixen gran rellevància pel rerefons econòmic del viatge: augment de les inversions i també augment del subministrament de gas del país àrab, segon exportador mundial després dels Estats Units.

El cap de l’Estat qatarià va aterrar a Espanya dilluns, però aquest dimarts van arrencar els actes oficials amb els honors a la plaça de l’Armeria del Palau Reial, el lloc en el qual, ja de nit, els reis Felip VI i Letizia van oferir als seus hostes, l’emir i la primera de les seves tres dones, la xeic Jawaher bin Hamad bin Suhaim al-Thani. La visita d’Estat (això és, al màxim nivell), i de dos dies, preparada des de finals de l’any passat, coincideix amb el 50 aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països. A més, amb aquesta visita s’eleva el rang dels llaços entre Espanya i Qatar: passa al nivell d’associació estratègica –o sigui, un marc de diàleg polític més estructurat–, com quedarà reflectit en la declaració conjunta que els dos governs subscriuran aquest dimecres i en els 12 acords de tipus divers que firmaran les dues parts. Amb aquest salt, Espanya passa a un selecte i estret club de països amb què Qatar manté aquesta aliança, entre els quals hi ha els Estats Units, França, Itàlia, el Japó o la Xina.

L’acord més important dels que es firmen aquest dimecres és el de col·laboració entre el fons sobirà qatarià QIA –un dels més importants del món, de més solidesa, i amb actius per valor de 450.000 milions d’euros, informa EFE– i la societat publicoprivada Cofides per «identificar oportunitats d’inversió alineades amb el pla de recuperació» espanyol.

Ja en el sopar de gala que els Reis li van oferir a ell i a la seva dona, i al qual va assistir el president del Govern, Pedro Sánchez, l’emir va anunciar que el seu país augmentarà en 4.720 milions d’euros (5.000 milions de dòlars) les inversions del país àrab a Espanya en els pròxims anys per la confiança que té en la «solidesa» de l’economia espanyola, informa EFE. Aquests 5.000 milions «tindran un valor afegit a les nostres exitoses inversions ja existents a Espanya, tenint en compte que Qatar és considerat un dels inversors àrabs més grans a Espanya», va asseverar Al-Thani. El xeic no va avançar on s’executaran les inversions, tot i que sí que va destacar la «profunda amistat» que uneix el seu país amb Espanya i la cooperació que hi ha hagut entre les dues nacions en els últims anys en àrees com l’energia. Segons indicaven aquest dimarts fonts governamentals, Qatar vol augmentar les seves inversions en àrees com la transició ecològica i digital, i Espanya «ofereix un full de ruta clar i oportunitats molt interessants».

Més producció

El Govern està, per tant, vivament interessat a consolidar les seves relacions, a tots els nivells, amb el petit país del Golf Pèrsic (organitzador, per cert, del Mundial de futbol 2022), el que té la renda per càpita més alta del món i el que és el segon exportador de gas mundial després dels Estats Units, precisament en un moment clau per la guerra d’Ucraïna, que ha agreujat la crisi energètica i ha encès totes les alarmes la dependència, en bona part d’Europa, del gas rus. Qatar, que té una capacitat de producció actual de 77 milions de tones mètriques de gas, té intenció d’arribar fins als 110 milions de tones el 2024.

Espanya és el 15è proveïdor de Qatar, el cinquè a nivell europeu, i el vintè client de l’emirat, el cinquè també a nivell europeu. Segons l’Executiu, va ser fins al 2019 el segon proveïdor de gas natural a Espanya, empatat amb Nigèria i per darrere d’Algèria, i va representar l’11,4% del total d’importacions gasístiques. No obstant, aquestes compres van descendir el 2020 i 2021, anys atípics per la pandèmia, i es va situar com a cinquè proveïdor per al nostre país. La relació comercial estava en uns 1.200 milions d’euros, bàsicament per les exportacions qatarianes a Espanya (uns 900 milions), i menys per les exportacions espanyoles (per valor d’uns 400 milions), així que el Govern entén que aquest desequilibri «s’ha de reduir». I també defensa que ha de consolidar aquestes «magnífiques relacions» amb Qatar perquè altres països europeus estan acostant-se al país àrab per garantir-se el subministrament de gas.

És a dir, amb l’associació estratègica, les possibilitats que augmentin els fluxos d’inversió «es multipliquen exponencialment». A més, a Espanya li interessa augmentar la importació de gas qatarià (tot i que la nostra dependència de Rússia sigui molt poc rellevant) i que el mix estigui diversificat, per no estar subjectes a un sol país.

A més, es vol que aquesta relació arribi «a totes les esferes de l’acció política», donada la rellevància creixent de Qatar en el tauler internacional, com va passar amb l’evacuació de l’Afganistan, a finals de l’estiu passat. La visita d’Estat, assenyalen a la Moncloa, feia en realitat «anys que estava pendent». Perquè l’actual emir ho és des del 2013 i des d’aleshores «s’ha anat pensant» en aquest viatge. Es va intentar anteriorment, però va ser impossible per la pandèmia, i al final es va localitzar l’oportunitat a finals de l’any passat, abans de l’esclat de la guerra a Ucraïna, per «impulsar la relació bilateral a tots els nivells».

Alfombra vermella

L’emir i la xeic van ser rebuts aquest dimarts al matí pels Reis al Palau Reial. Aquests després els van oferir un dinar a la Zarzuela i després el sopar de gala al Palau Reial. Felip VI i Al-Thani van mantenir una reunió de feina, i abans l’emir va rebre les claus d’or de la ciutat de mans del seu alcalde, José Luis Martínez-Almeida, i va visitar el Senat, on el van acollir el president de la Cambra alta, Ander Gil, i la cap del Congrés, Meritxell Batet. A més, va completar la seva primera jornada de treball amb una visita a l’hipòdrom de la Zarzuela de Madrid, per presenciar una cursa de cavalls d’exhibició.

Notícies relacionades

Aquest dimecres, Sánchez participa en la inauguració del fòrum empresarial Espanya-Qatar, a la seu de la CEOE, al qual també assisteix la ministra d’Indústria, Reyes Maroto. Després, el president rep l’emir a la Moncloa. A les 13.15 hores està prevista allà la firma d’acords. La visita d’Estat acabarà amb el dinar a Al-Thani ofert per Sánchez al seu palau governamental, dinar al qual assisteixen també la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i els titulars d’Indústria i Agricultura.

¿On queda la defensa dels drets humans? En l’Executiu defensen que tenir «bones relacions» amb el país àrab «permet parlar de tots els temes, també d’aquest, que està recollit «en la declaració conjunta». Des de la Moncloa destaquen que Qatar ha protagonitzat «alguns avenços com aquells en matèria laboral saludats per l’Organització Internacional del Treball (OIT)». «Queda camí per recórrer, però no tenim problema a plantejar-l’hi a un soci com Qatar». En el Govern recorden que l’alt representant de la UE, l’espanyol Josep Borrell, va fer una visita al país i es va posar en marxa un diàleg sobre drets humans.