Plor per un personatge entranyable

Mor de Covid el capità Moore, el centenari que va commoure Anglaterra

El veterà de guerra, que feia dos dies que estava hospitalitzat, va recaptar 37 milions d’euros per a la sanitat britànica fent passejos amb el seu caminador

Mor de Covid el capità Moore, el centenari que va commoure Anglaterra
3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El capità Tom Moore, el centenari veterà de la Segona Guerra Mundial que va aconseguir recaptar l’equivalent a 37 milions d’euros per a la sanitat pública britànica en plena pandèmia, ha mort aquest dimarts a causa del coronavirus, que va obligar a hospitalitzar-lo diumenge. L’heroi que ha entendrit el cor dels britànics amb la seva ‘gesta’, estava patint en les últimes setmanes pneumònia i va donar positiu de Covid-19 la setmana passada, segons va informar la seva filla Hannah. Precisament va ser aquesta pneumònia la que va impedir que pogués posar-se-li la vacuna a temps. La reina Isabel ha enviat a la família un missatge de condolença.

Les 100 voltes al jardí

Les 100 voltes al jardíEl «Capità Tom», com se’l coneixia de manera carinyosa, va aconseguir l’aplaudiment i admiració de tots, quan mirant de recuperar-se d’una ruptura de maluc es va comprometre a fer paset a paset, amb l’ajuda d’un caminador, 100 voltes al seu jardí abans de complir 100 anys, una cosa que va passar el 30 d’abril del 2020. Un circuit de 25 metres i, com a recompensa a l’esforç, l’objectiu de recaptar una petita quantitat, 1.000 euros, per a associacions vinculades amb la sanitat pública, que lluitaven en primera línia del front de batalla contra el coronavirus.

De petita estatura, lluitant amb un càncer de pell des de fa anys, fràgil, però amb una mirada astuta i espurnejant, el que va començar com una història entre familiars i amics es va convertir en un fenomen nacional gràcies a les xarxes socials. Tom Moore es va colar a les llars dels britànics. Les televisions oferien cada dia el seu passeig, va començar a concedir entrevistes, es va transformar en una celebritat i un milió i mig d’admiradors van contribuir a la causa amb els seus donatius. Quan va completar la ‘gesta’ van arribar els honors.

Un dia en què brillava el sol, la reina en persona, en una cerimònia excepcional al jardí del castell de Windsor, el va investir amb el títol de Knight Bachelor. Va ser nomenat coronel honorari. BBC Sport el va designar Personalitat de l’Any, amb el premi Helen Rollason, que recompensa l’esforç i triomf sobre l’adversitat. Boris Johnson el va qualificar de «tresor nacional». El dia del seu aniversari va rebre 125.000 targetes de felicitació. Al desembre, l’edat no li va impedir anar de vacances a Barbados amb la seva família, en un vol regal de British Airways.

 La pel·lícula

 La pel·lículaTom Moore anava per enginyer civil quan la guerra el va obligar a allistar-se i a viatjar amb l’exèrcit a l’Índia i l’antiga Birmània. Acabat el conflicte armat, ja a Anglaterra, es va convertir en director executiu d’una empresa de formigó, tasca que li deixava temps lliure per a una de les seves grans aficions, córrer amb moto. Va arribar a tenir una col·lecció d’una vintena de motocicletes. Viudo, durant 40 anys va estar casat amb Pamela, la seva dona, amb qui va tenir dos fills. Un parell de companyies britàniques de cine han adquirit els drets per fer una pel·lícula sobre la seva vida. L’interessat havia suggerit dos dels grans, Michael Caine o Anthony Hopkins per encarnar-lo a la pantalla.

Notícies relacionades

Els mitjans de comunicació han seguit en els últims dies atentament l’evolució del malalt, que és «una inspiració per a tothom en aquest país durant la pandèmia», havia dit el primer ministre després de parlar amb la família. Polítics, celebritats i milions de ciutadans anònims es van afegir als bons desitjos per la seva recuperació a l’hospital de Bedford. «Estem tots pensant en tu i esperem, Capità Sir Tom, que et recobris completament i ràpidament», havien escrit en un missatge els equips de la selecció de futbol d’Anglaterra.

 

Temes:

Regne Unit