El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet
archivo-gran-via

Informe de la Síndica de Greuges local

Del soroll a la Gran Via als blocs de la Florida: aquestes són les preocupacions locals dels veïns de l’Hospitalet

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La Síndica de Greuges de l’Hospitalet de Llobregat, Merche García, va presentar a finals d’abril el seu Informe Anual davant el Ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet. En aquest, García assenyala l’espai públic (31%), els Serveis Socials (21%) i la convivència i seguretat (15%) com a principals àmbits de les reclamacions veïnals durant l’any 2021.

A més, la síndica radiografia específicament les preocupacions locals dels veïns de la ciutat a partir de les demandes rebudes en reunions amb entitats veïnals, des de la Federació d’Associacions Veïnals local fins a associacions de zones com la Florida, Collblanc-Torrassa, Santa Eulàlia o Can Serra. Aquestes són les preocupacions locals dels veïns de l’Hospitalet, barri a barri.

1

El soroll a la Gran Via

La primera preocupació que destaca la Síndica de Greuges de l’Hospitalet és l’«alt nivell de contaminació acústica» a la Gran Via. Concretament, les molèsties acústiques són localitzades pels veïns en el tram pendent de soterrament: els 200 metres que existeixen entre els carrers Victòria Kent i Alhambra.

2

L’accessibilitat a Sanfeliu

L’accessibilitat a peu als barris del nord de l’Hospitalet és una altra de les necessitats sobre les quals la síndica local posa el focus en el seu informe anual. Tot i que reconeix que la problemàtica ja s’ha abordat municipalment «en part» al barri de Can Serra, puntualitza que l’accessibilitat al barri de Sanfeliu continua sent una assignatura pendent.

3

Els blocs de la Florida

La síndica Merche García emfatitza «la necessitat d’impulsar un canvi urbanístic» al barri de la Florida, del qual remarca la «problemàtica social» dels seus blocs, ja populars arran dels vídeos del cantant Morad. La Florida és, segons un estudi de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, una de les zones de l’àrea metropolitana més vulnerables.

4

Más verd a la Torrassa

En barris d’alta densitat com la Torrassa o Collblanc, l’informe se centra a remarcar la falta d’espais verds. En aquest sentit, i partint de les preocupacions veïnals, García parla d’una «necessària ampliació de les zones verdes i d’ús comunitari» als esmentats barris.

5

La biblioteca de Santa Eulàlia

Arran del tancament de la biblioteca municipal del carrer Pareto de l’Hospitalet, l’Associació de Veïns i Veïnes Som Santa Eulàlia va posar de manifest la necessitat d’una alternativa adequada per als veïns del barri, la qual cosa queda patent a l’informe de la Síndica de Greuges. A principis d’aquest mateix mes de maig, la síndica va estimar parcialment la demanda veïnal, enfocant al barri de Santa Eulàlia la necessitat de biblioteques locals.

6

Connexió Can Serra-Centre

Una altra de les peticions veïnals ressenyables a l’informe és «la millora de la connexió entre els barris de Can Serra i Centre mitjançant el projecte d’ampliació i reforma per part d’Adif del túnel sota la via del tren a Can Buxeres», explica la síndica. Aquest túnel, insisteix, «actualment és perillós per als vianants», ja que el seu pas és massa estret per al pas de vehicles i s’inunda quan plou.

7

Altres preocupacions

Més enllà de les preocupacions hiperlocalitzades per barris, en funció de l’associació veïnal de la qual provenen, la Síndica de Greuges també exposa algunes problemàtiques generals. Per exemple, parla de millorar els canals de comunicació entre entitats i consistori, de la falta d’atenció presencial suficient en els Serveis Públics de l’Hospitalet arran de la pandèmia o del progressiu tancament de sucursals bancàries, la qual cosa accentua les dificultats de les persones grans. Finalment, la ja històrica demanda de soterrament de les vies del tren a la ciutat, una «assignatura pendent» en paraules de l’alcaldessa Núria Marín, és una altra de les preocupacions veïnals més reiterades.

Temes:

Ajuntaments