El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Vivenda

Veïns de dos blocs de l’Hospitalet reclamen a CriteriaCaixa actualitzar els lloguers «sense clàusules abusives»

L’entitat nega les acusacions i assegura que compleix la llei

Veïns de dos blocs de l’Hospitalet reclamen a CriteriaCaixa actualitzar els lloguers «sense clàusules abusives»
3
Es llegeix en minuts

Uns seixanta veïns i el Sindicat de Llogateres han denunciat en una roda de premsa que CriteriaCaixa «incompleix» les lleis de vivenda i inclou «clàusules abusives» als contractes de lloguer. Viuen des de fa més de 10 anys a dos blocs de pisos de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) on hi ha 110 vivendes de protecció oficial. Des d’aleshores, afirmen que han patit un increment del lloguer del 61% i que han canviat els requisits per poder-hi viure, passant d’haver de tenir 8.000 euros d’ingressos fixos a 15.000.

També es queixen que l’entitat no es responsabilitza del manteniment i que estan en un estat d’«abandonament». Demanen una renovació de contractes que s’ajusti a la legalitat i lloguers assequibles. Per la seva part, CriteriaCaixa nega les acusacions i assegura que compleix la llei.

Concretament, són dos blocs de vivenda de protecció oficial on hi ha 110 pisos en règim de lloguer de 25 anys. Es troben en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de l’Hospitalet, on era l’antiga fàbrica tèxtil INDO. El 2010 es va fer un sorteig per escollir les famílies.

Més de deu anys més tard, es queixen que CriteriaCaixa els ha pujat un 61% el preu del lloguer (de 360 euros s’ha passat a uns 580 euros) i que s’ha doblat el llindar mínim d’ingressos anuals per accedir a la renovació del contracte, de 8.000 euros d’ingressos fixos el 2010 ha pujat fins als 15.000 euros el 2020. «No s’entén per què en una vivenda de protecció oficial augmenta el lloguer fins a tal punt i demana uns ingressos mínims d’accés, requisit que no apareix en cap llei», remarquen des del sindicat.

Denuncien «clàusules abusives»

Des del Sindicat apunten que han detectat una sèrie de «clàusules abusives» en els contractes, com que en la renovació l’opció de compra desapareix, és obligatori contractar una assegurança d’impagament i obrir compte a CriteriaCaixa, i les despeses d’IBI i d’escala es cobren a part, per la qual cosa s’encareix el rebut del lloguer, «superant els llindars de règim de preu de lloguer de protecció oficial».

D’altra banda, acusen l’entitat de deixadesa en el manteniment dels pisos de lloguer, incomplint les seves obligacions com a llogaters. Una de les portaveus, Júlia Botero, detalla que aquest hivern unes seixanta famílies han estat 10 dies sense gas i que l’entitat no vol assumir el cost de reparació de calderes que s’han fet malbé per les fugues. «Tenen plaques solars que no han funcionat mai, goteres i problemes amb l’aigua calenta», remarca Botero, que descriu la situació d’«abandonament total».

Per tot això reclamen a CriteriaCaixa que compleixi les seves obligacions i la llei d’arrendaments urbans i que s’obri a una negociació col·lectiva per actualitzar els contractes de lloguer, excloent les clàusules abusives. L’entitat, no obstant, ho ha rebutjat i els va informar que estudiaran cas per cas. Aquest dimecres han presentat la campanya ‘CaixaBank parlem?’, per seguir el cas.

L’entitat ho nega

Des de l’entitat CriteriaCaixa, propietat de la Fundació La Caixa, han negat un increment del lloguer del 60%, i han remarcat que l’última pujada no va arribar al 5%, i va ser per recuperar l’IPC. Les mateixes fonts han subratllat a l’ACN que els límits d’ingressos fixos els marca la llei, no ells, i remarquen que aquest tipus de vivendes paguen 480 euros de mitjana per un pis i un pàrquing, un 42% per sota del màxim que marca la normativa per a una promoció d’aquestes característiques.

També asseguren que no hi ha cap problema d’abandonament i que la majoria d’incidències que s’han comunicat s’han executat. Algunes estan pendents, han afegit les mateixes fonts a l’ACN, i la pandèmia no ha ajudat.

Notícies relacionades

Quant a l’opció de compra, des de CriteriaCaixa expliquen que en la primera promoció sí que es va afegir aquesta clàusula, i es va respectar, però que en les conseqüents renovacions ja no s’ha inclòs, perquè l’entitat vol mantenir la seva cartera de pisos de lloguer.

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA