El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

CORONAVIRUS

Bellvitge avisa que pacients amb Covid-19 greu poden desenvolupar lesions «irreversibles»

El cap de pneumologia del centre de l'Hospitalet lidera un assaig clínic per tractar les seqüeles que el coronavirus pot deixar

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

2
Es llegeix en minuts
ACN

El cap de pneumologia de l’Hospital de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat, Jordi Dorca, alerta que alguns pacients que han patit la Covid-19 amb caràcter greu poden desenvolupar lesions «irreversibles» a llarg termini. Segons va explicar en una entrevista a TV-3, una part dels malalts es recuperen del tot, però s’ha identificat un subgrup de pacients que han patit una pneumònia greu «que demostren que les lesions inflamatòries que han tingut poden tenir conseqüències».

Per això, va afegir, «tenim molt interès a detectar i tractar-lo de la manera més precoç possible». Amb aquest objectiu, Dorca lidera un assaig clínic per tractar aquest tipus de seqüeles, que es posarà en marxa pròximament a diversos hospitals de Barcelona i Madrid.

El pneumòleg i director clínic de malalties respiratòries va explicar que l’espectre de presentació de la malaltia entre els pacients és «molt variable». En aquest sentit, va recordar que molta gent la pateix sense adonar-se’n; d’altres tenen un senzill refredat; d’altres, una grip més consistent, i d’altres, en canvi, després d’una grip, es troben molt malament, ofegats i amb tos.

«Ombres» a les bases dels pulmons

En els casos greus, els pacients comencen a desenvolupar «ombres» a les bases dels pulmons i aquestes poden anar confluint fins que arriba un moment en què pràcticament els dos pulmons queden afectats per aquest procés inflamatori. «Això té una repercussió immediata, que és la insuficiència respiratòria, però pot ser que entri en una situació realment greu quan no pugui respirar per si mateix», va afegir. Durant aquest temps, va explicar, l’afectació pulmonar «va tenint una sèrie de canvis que es van transformant i comencen a aparèixer fenòmens que poden ser irreversibles».

Dorca va assenyalar que el coronavirus afecta «per igual» tots els grups de població, però hi ha grups de risc que es concentren, sobretot, en el gènere masculí i en persones amb malalties cròniques com la hipertensió o problemes respiratoris.

Ràpida evolució

Sobre el virus, «la humanitat fa quatre mesos que el coneix i, en aquest temps, ha mantingut sempre la iniciativa i una capacitat de sorpresa realment al·lucinant», va afegir Dorca.

Notícies relacionades

Quant a l’Hospital de Bellvitge, Dorca va destacar la ràpida evolució de la malaltia. «El dia 13 de març teníem 4 o 5 malalts amb Covid-19 lleu i dos casos a l’uci; 15 dies després, teníem 600 d’ingressats, més de 100 casos a l’uci amb Covid-19 greu i més de 70 a les unitats de semicrítics», relata.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA