El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

DURANT LA PANDÈMIA PER CORONAVIRUS

Especialistes de l'Hospital de Bellvitge alerten sobre possibles nous addictes al joc 'online' durant el confinament

Els jugadors de menys de 25 anys han crescut un 12% en l'última dècada i és el perfil que més preocupa

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat    baix llobregat    03 03 2012    s170512162515

fcosculluela18512639 hospitalet de llobregat baix llobregat 03 03 2012 s170512162515

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’angoixa, la incertesa i les emocions negatives derivades de l’actual estat d’alarma i la situació de confinament poden ser factors de risc que propiciïn l’aparició de nous addictes al joc ‘online’. La responsable de joc patològic de l’Hospital Universitari de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat), Susana Jiménez, explica en una entrevista a l’ACN que hi ha un gran nombre de persones amb conductes addictives però que no estan en tractament que es troben ara en una situació de «franca vulnerabilitat».

Jiménez alerta que el fet de voler «desconnectar dels problemes» és una de les principals motivacions del joc patològic. Els jugadors de menys de 25 anys, que han crescut un 12% en l’última dècada, és un dels col·lectius que més preocupa els especialistes.

«Ens preocupen especialment les persones que poden tenir un problema de joc però que encara no han arribat al tractament», detalla Jiménez. Es tracta d’un col·lectiu fins ara ocult, que pot ser que aflori com a conseqüència de la situació de confinament. Per a Jiménez, aquest «pot ser un moment bastant complicat» per a aquestes persones.

Focus en el públic jove

En aquest sentit, des de la unitat de joc patològic de Bellvitge demanen a la ciutadania que no confongui el joc amb una activitat de lleure i que no s’hi iniciï ara durant el període de confinament. «No és un entreteniment com un altre. Té un potencial de risc molt important, i més en una situació com a aquesta, en què afloren les emocions negatives», apunta Jiménez

D’entre tots els potencials nous addictes, els especialistes mostren especial preocupació pel públic més jove, cada vegada més nombrós. A més, com que és un perfil de jugador que se sap moure amb les noves tecnologies és tan perillós el jugador ‘online’ com el jugador presencial, ja que en un moment determinat és més fàcil que pugui fer «el salt a l’‘online’».

En aquest sentit, Susana Jiménez demana a les famílies que tinguin els ulls ben oberts davant de possibles conductes addictives: «Pot ser una bona oportunitat per adonar-se que aquesta activitat comporta problemes i que passat el confinament es pot sol·licitar tractament». No obstant, és necessari que l’entorn sigui «especialment comprensiu» en un moment com l’actual.

Els jugadors en tractament, més tranquils

Pel que fa als jugadors que ja estan seguint un tractament, la responsable de joc patològic de Bellvitge assegura que el risc de recaiguda és mínim, tot i que ja hi ha hagut algun cas puntual. «Els que tenien problemes de joc presencial no tenen cap estímul i estan més tranquils. El problema del joc els ha quedat ara en un segon pla», explica.

Els jugadors ‘online’, en canvi, tot i que sí que és més perillós que puguin recaure, tenen prohibit l’accés a les plataformes de joc d’Espanya. Aquesta, de fet, és una mesura que Jiménez recomana davant de qualsevol possible conducta addictiva. Qualsevol persona ho pot demanar voluntàriament a la Direcció General d’Ordenació del Joc.

Notícies relacionades

En tots els casos, els pacients en tractament continuen vinculats telemàticament amb els seus terapeutes.

Més notícies de l’Hospitalet en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA