El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

RESTES ROMANES

S'han trobat restes arqueològiques romanes al barri de la Torrassa de l'Hospitalet

La troballa s'ha produït quan es duien a terme obres de repicat en un mur exterior del Castell de Bellvís

beta-disc r9220 0042

beta-disc r9220  0042
beta-disc r9220  0027

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tècnics municipals han trobat restes arqueològiques que daten de l’època romana durant les obres de repicat d’un mur exterior del Castell de Bellvís, situat albarri de la Torrassa de l’Hospitalet. 

Es tracta d’un fragmentd’‘opus signium’,un tipus de morter hidràulic, l’ús del qual només està documentat en l’època romana i que consta d’una base de calci, guix, ceràmica i aigua de mar.

Aquesta mostra, de petites dimensions, podria haver sigut reaprofitada per a la construcció del mur o formar part del paviment d’una edificació romana preexistent. La seva troballa implicaràl’ampliació de l’actual zona de protecció del Castell de Bellvís i l’excavació de l’entorn.

La intervenció arquitectònica que l’ajuntament està duent a terme en aquesta edificació històrica ha permès, en una primera actuació, eliminar i fer caure les estructures afegides a l’edificació medieval en èpoques posteriors.

Al seu torn, també ha permès netejar el mur de la façana Nord del castell medieval, que ara és visible des del carrer. Uns treballs que, segons informa el consistori, han sigut tutelats en tot moment per una arqueòloga.

La segona actuació, que es realitzarà pròximament, preveu fer caure el mur exterior actual i substituir-lo per una tanca permeable que permeti a la ciutadania fer un seguiment dels treballs.

En aquesta fase, s’actuarà també en l’element posterior que està enganxat a la façana nord i es completarà el repicat de la resta de la façana, a més de documentar i fer un estudi arqueològic del paràmetre nord i redactar una memòria científica.

Una rehabilitació demandada

Les restes del Castell de Bellvís es van descobrir el 2007, durant la realització de treballs previs de rehabilitació de la Casa de la Torrassa, antiga masia situada a la ronda homònima de la ciutat, a la qual es volia donar ús d’equipament.

L’edificació, entesa fins aleshores com una torre de vigilància anomenada La Torrassa –d’aquí ve el nom del barri– en realitat formava part d’un castell medieval del segle XII, i va ser llavors quan va ser declarat ‘Bé cultural d’interès nacional’ i el consistori es va comprometre a rehabilitar-lo i donar-lo a conèixer.

Notícies relacionades

La rehabilitació no va arribar i va donar pas a l’aparició del moviment veïnal ‘Defensem el Castell de Bellvís’,que porta mobilitzant-se des de fa temps per demanar la restauració i visibilitat que el castell mereix, que ara semblen estar aconseguint i a la qual aquesta troballa dona encara més valor.  

Més notícies de l’Hospitalet a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA