El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

"Un òrgan a l'esquena de l'ordenament"

El Suprem condemna per primera vegada un tràfic d'òrgans

Els condemnats van oferir 6.000 euros a un ciutadà marroquí en situació irregular a canvi d'un dels seus ronyons

L'expedient del malalt, després d'informar-lo sobre la regulació vigent, va ser remès a l'Hospital de Bellvitge

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Tribunal Suprem ha firmat per primera vegada en la seva història una condemna per tràfic d'òrgans, al considerar vàlides les penes de fins a sis anys imposades per aquest delicte en una sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona.

El tribunal català va condemnar tres membres d'una família, d'origen marroquí, per delictes de tràfic il·legal d'òrgans humans principals; ara el Suprem ha confirmat la sentència.

L'Audiència va considerar provat que els condemnats van oferir 6.000 euros a un ciutadà marroquí en situació irregular a Espanya, qui vivia de la mendicitat, a canvi d'un dels seus ronyons, que havia de ser trasplantat a un dels condemnats.

El Suprem confirma: els processats van buscar "un òrgan a l'esquena de l'ordenament" i en contra del sistema públic de trasplantaments, "dissenyat segons els principis bàsics d'altruisme, gratuïtat, solidaritat i objectivitat en l'assignació dels òrgans".

Expedient remès a l'Hospital de Bellvitge

El tribunal destaca que el delicte de tràfic d'òrgans, que va ser introduït l'any 2010, "no només intenta protegir la salut o la integritat física de les persones", sinó també la seva dignitat, "evitant que, pels seus condicionaments econòmics, puguin ser tractades com un objecte detentor d'òrgans".

Els fets recollits en la sentència recorreguda relaten que el condemnat Toni R. patia una malaltia renal i que, després de sotmetre's a sessions de diàlisi, se'l va preparar per a un trasplantament de ronyó.

Se'l va informar de la regulació existent i el seu expedient va ser remès a l'Hospital de Bellvitge. Com que no tenia targeta sanitària, es feia passar pel seu germà Django, també condemnat, cada vegada que anava al metge.

Escurçar el temps d'espera del trasplantament

El pare i els seus dos fills, amb l'ajuda d'Oussama E.K., van planejar escurçar el temps d'espera per al trasplantament renal buscant un donant compatible amb el malalt, qui, a canvi d'una quantitat de diners, es presentaria davant els metges com un amic de la família i se sotmetria al trasplantament de ronyó contravenint els requisits legals.

El donant era un ciutadà marroquí, en situació irregular a Espanya, amb problemes per expressar-se en espanyol, que demanava almoina i vivia en una casa ocupada per persones sense sostre a l'Hospitalet de l'Infant, Tarragona.

Va acceptar sotmetre's al trasplantament d'un dels seus ronyons a canvi de 6.000 euros i va anar a l'hospital, on es va comprovar que era compatible amb el malalt.

El donant es va penedir de l'escriptura pública

Després el van portar a la notaria per firmar una escriptura pública però, en aquell moment, el donant es va penedir. Per aquesta raó, el pare, el seu fill Django i Oussama van sortir en la seva recerca i el van colpejar, causant-li lesions.

D'aquesta manera, el pare i cap del clan familiar ha estat condemnat, a més de per un delicte de tràfic d'òrgans, també per coaccions. La seva pena és de sis anys i sis mesos de presó.

Notícies relacionades

El seu fill Django, a sis anys de presó per un delicte de tràfic d'òrgans i un altre delicte d'usurpació d'estat civil.

Més notícies de l'Hospitalet a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA