Districtes

«Domènech i Montaner es va inspirar en 200 hospitals»

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

El 1901, Lluís Domènech i Montaner va iniciar els plànols del Recinte Modernista de Sant Pau. Va idear una petita ciutat com a gran hospital, en el límit dels barris de Sagrada Família i el Baix Guinardó. A més dels bells pavellons, l'edifici alberga al seu interior un altre tresor històric: un arxiu amb 240 metres lineals de documents escrits i fotografies que recullen la història de l'hospital. Allà treballa diàriament Miquel Terreu (Valls, 1981), que també fa conferències sobre el projecte inacabat del centre mèdic.

-¿A quin any ens remunta el document més antic que custodien?

-Al 1219. Salvaguardem un pergamí del papa Honori III, protector dels béns del canonge Joan Colom, entre els quals hi havia l'hospital de la Santa Creu. Colom l'havia fet edificar, en uns terrenys seus, a l'actual barri del Raval.

-¿Per què acaba dient-se de la Santa Creu i Sant Pau el recinte dissenyat per Domènech i Montaner?

-Va ser una de les condicions establertes per qui va posar els diners per construir l'hospital que és avui el recinte modernista. Pau Gil Serra, un banquer català establert a París -propietari de la Banca Gil-, abans de morir va liquidar la banca i va deixar la meitat de la fortuna als seus nebots. L'altra va demanar destinar-la a un hospital que, va dir, seria a Barcelona, hauria de ser d'una institució pública i portaria el nom de Sant Pau.

-¿Com s'arriba a fusionar amb el del Raval, el de la Santa Creu?

-Aquell estava saturat, i deteriorat, i no tenien ni un cèntim. Amb els diners de Pau Gil es va idear el gran projecte, el repte per a Domènech i Montaner d'integrar en un tot l'hospital que ja funcionava i que, per tant, se'n va respectar el nom -de la Santa Creu- i un centre punter. Per a això, Domènech i Montaner es va inspirar en més de 200 hospitals del món. Va estudiar des de la llum que entraria a les habitacions fins a l'orientació de l'hospital, seguint els eixos cardinals.

-¿Què custodien a l'arxiu?

-Documentació, bàsicament administrativa, que ara és històrica. Hi ha registres d'entrades, com les de combatents de la guerra civil, però no històries mèdiques. Conservem protocols notarials del 1401 al 1870 i tots els plànols del projecte original de Domènech i Montaner. I fotografies.

Notícies relacionades

-¿Es pot consultar l'arxiu?

-Sí, però només per especialistes. Qui vulgui saber-ne més, pot consultar el nostre blog: www.desantacreuasantpau.blogspot.es.