GRÀCIA

Els taps de la solidaritat

Veïns de Vallcarca recullen taps de plàstic per a un nen que pateix una malaltia rara

Eva Giménez i el seu fill Nacho, amb taps donats.

Eva Giménez i el seu fill Nacho, amb taps donats. / CARLOS MONTAÑÉS

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales
Carme Escales

Periodista

ver +

Cada matí a la mateixa hora, un veí de Vallcarca, un senyor gran d’aquest barri de Gràcia, surt a comprar el pa i, al passar per la botiga de mobles de Maria Ángeles Ramos (Vallcarca, 60), es desprèn d’un tap de plàstic. El diposita en una caixa destinada a una missió concreta: reunir una suma de diners per al projecte d’investigació de la malaltia de Dent. És una patologia rara, hereditària i d’origen genètic, afecta el ronyó i està causada per la mutació d’un gen en el cromosoma X.

Nacho Muñoz Giménez és un nen de 6 anys que pateix aquesta malaltia. La seva mare, afectada d’esclerosi múltiple, s’ha proposat el repte de donar a conèixer la patologia mèdica del seu fill, diagnosticada fa cinc anys, a la vegada que recapta fons per investigar sobre ella. Hi ha uns 600 punts de recollida de taps de plàstic a tot el territori espanyol. I una quinzena de comerços del barri de Vallcarca s’inclouen entre ells.

Maria Ángeles Ramos, ja recollia taps de plàstic des del seu establiment, però no ho feia per a cap causa concreta. Fins que va fer diana, a la pàgina d’'El reto de Eva' (www.elretodeeva.com), a Facebook.

L’Eva és la mare del Nacho, Eva Giménez. Quan els metges van relacionar la pèrdua de minerals (com potassi, calci o magnesi) i sucre del seu fill amb la rara malaltia de Dent, ella i el seu marit van crear l’associació Asdent (www.asdent.es). A partir de l’associació recullen informació sobre aquesta malaltia que afecta només 14 persones a Espanya, i de la qual el Nacho és l’únic pacient a Catalunya. «Ell depèn cada vuit hores de la seva medicació, que supleix les carències del seu organisme», explica la mare.

1,3 MILIONS D'EUROS

«Amb 400.000 euros que vam aconseguir ja es va fer una primera fase de la recerca», precisen els pares del Nacho. «Aquest estiu hem iniciat la recaptació dels 1.300.000 euros que falten. Seran per a l’Hospital de la Vall d’Hebron, que investiga a nivell molecular, i el de Nuestra Señora de la Candelaria, a Tenerife, que porta la part genètica», indiquen.

Notícies relacionades

«Una tona de taps de plàstic equival a 200 euros», concreta des de Vallcarca la promotora de la recollida de taps per a 'El reto de Eva'. Aquesta és la gesta de la mare del Nacho i el títol d’un documental que s’ha projectat a la Biblioteca Jaume Fuster de Gràcia.

«Se’t posen els cabells de punta quan veus tanta gent que no et coneix i que recull taps per a les persones  que pateixen la malaltia», afirma Eva Giménez. Forners, tintorers, personal docent de les escoles i del Centre Cívic del Coll de Vallcarca la van poder conèixer personalment.