Musa de la cultura pop

‘Blonde’ | Els cinc vestits més icònics de Marilyn Monroe (incloent-hi el que va rebentar Kim Kardashian)

El llegat de l’actriu rossa platí no només segueix viu al cine, també continua marcant estil en la moda

‘Blonde’ | Els cinc vestits més icònics de Marilyn Monroe (incloent-hi el que va rebentar Kim Kardashian)
  • ‘Blonde’: el mite de Marilyn, despullat

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb motiu de l’estrena de ‘Blonde’ a Netflix, el film d’Andrew Dominiken del qual la hispanocubana Ana de Armas surt més que airosa del difícil repte de donar vida ni més ni menys que al mite de Marilyn Monroe, icona de Hollywood i de la moda, repassem aquí cinc dels vestits que va immortalitzar Norma Jeane Baker, el nom real de l’actriu (incloent-hi el del ‘Happy birthday, Mr. President’ que fa uns mesos va destrossar la ‘socialité’ Kim Kardashian).

Amb la seva melena platí, la seva piga a la galta i el seu captivador somriure, Marilyn va redefinir el glamur clàssic de la indústria aportant-hi un toc de sensualitat com mai abans s’havia vist. Els seus estilismes dins i fora de la gran pantalla van marcar una època i encara avui se’n continua parlant. Vet aquí una petita mostra.

El vestit blanc sobre el metro

Billy Wilder va rodar una de les escenes més famoses del cine. A ‘La tentación vive arriba’ (1955), Marilyn, amb el seu vestit blanc i escot de vertigen, es para casualment sobre les reixetes del metro i l’aire del suburbà li fa volar la faldilla mentre ella mira de baixar-la pudorosa, mostrant les cames. ¿Qui no ha mirat, en va, d’imitar aquell moment? El model, un disseny de William Travilla, pot ser que sigui el vestit més icònic de Marilyn (i de la història del cine). Tot i que l’editora de ‘Vogue’ Diana Vreeland es va atrevir a dir que Travilla no va dissenyar el vestit, sinó que el va comprar ja acabat, ell sempre va mantenir l’autoria del famós vestit de còctel en color ivori clar, en crep de georgette, i molt de l’estil de la moda dels 50 i 60. El cosset tipus ‘halter’ tenia un escot enorme i estava conformat per dues peces suaument prisades que s’unien darrere del coll, deixant al descobert les espatlles, braços i l’esquena de Marilyn. Amb una cintura molt marcada, la faldilla, suaument prisada, fregava els seus genolls. Una peça que el modista de la 20th Century Fox va definir com «una peça ‘cool’ i neta en una ciutat bruta». El 2011, el famós vestit es va vendre per 5,6 milions de dòlars (5,8 milions d’euros). 

El model fúcsia que va imitar Madonna

Dos anys abans, el mateix Travilla va enfundar Marilyn en un altre dels seus més memorables vestits: el fúcsia de setí entallat, amb cinturó, sense tirants (escot paraula d’honor), gran llaçada posterior i guants llargs que adornava amb sumptuosos diamants, mentre interpretava la cançó ‘Diamonds are girl’s best friend’. A aquesta escena de ‘Els senyors prefereixen les rosses’ va rendir homenatge Madonna el 1985, en el videoclip de ‘Material girl’. El 2010 va ser subhastat i venut per 310.000 dòlars (322.000 euros).

La bomba sexual ‘cut out’

Abans que la reina Letizia donés la campanada aquesta primavera passada amb un model fúcsia ‘cut out’ només apte per a valents de múscul dur, Marilyn ja va fer el mateix moltes dècades abans. Tota una avançada al seu temps, i una veritable bomba sexual, el 1953 ja es va atrevir amb un model que es nuava al pit i que, gràcies a una obertura per sota, deixava a l’aire diversos centímetres de pell. El famós vestit del film ‘Niágara’ podria estar avui a qualsevol aparador, amb aquest escot atrevit i un llarg ‘midi’, tan de moda el 2022. D’aquell mític vestit de Dorothy Jeakins i Charles Le Maire se’n van fer dues versions, un vermell brillant i un altre en rosa intens. Va guanyar el segon, que es convertiria en el color preferit de l’actriu [vegeu punt 2]. Les sandàlies de taló i les arracades d’or donen un extra ‘chic’ i atemporal a un dels ‘outfits’ més increïbles de l’estrella.

Un somni daurat censurat

Un altre dels vestits més famosos de l’actriu porta també molts plecs, però aquesta vegada en color daurat. Tot i que també era un espectacular model de Travilla de coll ‘halter’ i un enorme escot de punta, però amb una faldilla fins als turmells, no va passar el tall dels censors de Hollywood. Va ser vetat per «massa sexi» a ‘Els senyors les prefereixen rosses’. Mesos després, i malgrat l’oposició del mateix dissenyador, Marilyn se’l va posar per a la cerimònia de Premis Photoplay.

La joia que Kim Kardashian va trencar

El més comentat de l’última gala MET va ser el vestit que va portar Kim Kardashian, precisament un dels models més desitjats de Marilyn. Amb ell, la sensual actriu li va cantar el ‘Happy birthday’ a John F. Kennedy a la festa del seu 45è aniversari, només uns mesos abans que l’artista morís per una sobredosi. Per a la gran cita novaiorquesa de la moda, la ‘socialité’ es va posar a dieta unes setmanes abans per perdre set quilos i ficar-se en aquella obra d’art en seda de color ‘nude’ amb 2.500 vidres cosits a mà que a Marilyn li van acabar de repuntar una vegada posat, poc abans de l’actuació a Madison Square Garden; ja que la idea era que s’ajustés tant com una segona pell. Aquell mític ‘naked dress’ basat en un esbós de Bob Mackie per al dissenyador de vestuari de Hollywood d’origen francès Jean-Louis va causar un gran enrenou fa sis dècades per marcar totes les corbes de l’actriu d’‘Ningú no és perfecte’, que feia 1,66 metres d’altura i tenia les següents mesures: 88 centímetres de bust; 55, de cintura, i 88 de maluc. Tot i que més baixeta, Kardashian és molt més ampla de maluc. «Quan vaig veure que no em quedava bé vaig voler posar-me a plorar, perquè l’original no es pot modificar en absolut», va explicar. Tan sols es va posar uns minuts a la gala, i ni tan sols va acabar de pujar la cremallera, però tot i així Kardashian va rebentar les costures del vestit més car de la història (va ser subhastat el 2016 per 4,8 milions).

Temes:

Moda