Estrella altruista

Dolly Parton: 6 coses que no sabies de la reina del country i la filantropia

La llegendària artista ha anunciat que pagarà la universitat dels 3.000 empleats del seu parc temàtic, Dollywood

Dolly Parton: 6 coses que no sabies de la reina del country i la filantropia

GETTY IMAGES / JASON KEMPIN

5
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tripadvisor descriu Dollywood, a Tennessee, com «un dels millors parcs temàtics del món». La seva propietària des de 1986, la icona de la música country Dolly Parton, sap com entretenir els seus fans a les muntanyes russes, els tobogans d’aigua, els elegants hotels i els espectacles amb sopar. Però és que ara, a més, tal com ha publicat ‘The Washington Post’, la llegendària cantant –també compositora, actriu, productora i escriptora– s’ha marcat un nou punt en la seva carrera filantròpica a l’anunciar que es farà càrrec de les despeses dels estudis universitaris de tots els treballadors del complex recreatiu. «A partir del 24 de febrer, els 11.000 empleats de temporada, de mitja jornada i a temps complet en les 25 atraccions nord-americanes de Herschend, incloent-hi Dollywood, poden registrar-se en el programa pilot ‘GROW U’», segons avança el diari nord-americà. Herschend Enterprises, l’empresa matriu del parc de Parton, va anunciar dimarts que Dollywood pagarà el 100% de la matrícula, taxes i llibres per als seus 3.000 empleats que cursin estudis superiors en finances, tecnologia, administració d’empreses o de cuina. Segons el Centre Nacional d’Estadístiques d’Educació, el 2019 el cost mitjà universitari es va situar en 25.000 dòlars (gairebé 22.000 euros).

La cantant, que als seus 76 anys continua en actiu, i aquest any està nominada per entrar al Saló de la Fama del Rock And Roll, és un exemple de celebritat. «Somia més, aprèn més, cuida’t més i sigues més» són els principis que la guien, va dir una vegada. I aquests són algunes de les fites que l’han convertit en una icona de la cultura pop.

1 milió per a la vacuna de Moderna

Quan al principi de la pandèmia les vacunes contra la covid encara estaven en desenvolupament, la cantant va donar un milió de dòlars per a la investigació del sèrum de Moderna. Va ser una dels principals inversors, junt amb el National Institute of Allergy and Infectious Diseases i la Universitat d’Emory. Després va esperar el seu torn per inocular-se, i va aprofitar aquell dia per fer campanya a favor de la vacunació, reescrivint la tornada del seu ‘hit’ ‘Jolene’ per un ‘Vaccine’ que va ser molt aplaudit.

Autora del ‘hit’ de Whitney Houston

Després d’arribar a la fama als 60 junt al cantant country Porter Wagoner, Parton va triomfar encara més en solitari. Amb els àlbums ‘Jolene’ i ‘All I can do’ va ser aclamada per la crítica, i les cançons ‘Jolene’ i ‘I will always love you’ es van convertir en un himne. Aquest últim, que fins i tot Elvis Presley va voler versionar, va ressuscitar més de dues dècades després de la mà de Whitney Houston en la banda sonora triomfal d’‘El guardaespatlles’ (1992). Va ser un fenomen planetari. «Quan va sortir la versió de Whitney [Houston], vaig guanyar prou diners per comprar Graceland», va dir en una entrevista televisada el 2006. No va comprar la mansió del rei del rock de Memphis (Tennessee), però va invertir en una comunitat negra de Nashville comprant-hi un complex d’oficines. I és que, segons ‘Forbes’, a Parton se li estima una fortuna de 350 milions de dòlars (296 milions d’euros); un terç guanyada pel seu catàleg musical i, en gran manera, gràcies al seu parc temàtic.

Pionera a ‘Playboy’

L’edició de ‘Playboy’ de l’octubre de 1978 va duplicar la venda d’exemplars i va passar a la història. Dolly Parton s’havia convertit en la primera artista country que ocupava la coberta de la revista de Hugh Hefner vestida, això sí, de conilleta. Tenia 32 anys. I el 20 de juliol del 2021, als 75 anys, Dolly va tornar a vestir-se de conilleta recreant la famosa portada. En un vídeo que va penjar a Instagram ho va explicar així: «¿Recordes que fa un temps vaig dir que posaria per a la revista ‘Playboy’ quan tingués 75 anys? Bé, tinc 75 anys i ja no existeix la revista... però al meu marit sempre li va encantar la portada original». 

Padrina Miley Cyrus

Des de 1966, Parton està casada amb Carl Thomas Dean. Tot i que ell es va dedicar al seu negoci –pavimentació de carreteres a Nashville– i gairebé mai la va acompanyar en les seves actuacions, la parella continua tan feliç com el primer dia. No van tenir fills, però Parton és padrina de la cantant i actriu Miley Cyrus. A principis dels 90 va treballar amb el seu pare, Billy Ray, en l’època d’‘Achy Breaky Heart’. Van actuar junts. I ell va sortir en el vídeo de la cançó de Parton ‘Romeo’. Així que, després, quan va néixer Miley, la guanyadora de 10 Grammy va demanar que fos la seva «fada afillada». Han actuat juntes en nombroses ocasions, com en els premis Grammy 2019, on van interpretar el clàssic ‘Jolene’.

Va prestar el seu nom a una famosa ovella

Ian Wilmut, un dels dos científics de l’Institut Roslin d’Edimburg (Escòcia) que van crear la famosa ovella Dolly, el 1996, va explicar en qui s’havien inspirat per batejar-la. «La Dolly prové d’una glàndula mamària, i no vam poder pensar en un parell de glàndules més impressionants que les de la cantant Dolly Parton». La cantant, que assegura que mai s’ha posat implants tot i que sí que es va operar el pit per elevar-lo, primer, i després per reduir-lo, ja que tenia mal d’esquena, utilitza la talla americana 40DD.

Artista ‘non stop’

Camí dels 80, Parton continua treballant, ja que, com ha dit, no té intenció de jubilar-se «mai». Aquesta pròxima primavera publicarà la seva primera novel·la, ‘Run, Rose, run’, coescrita amb James Patterson (abans ja havia publicat dos llibres de no ficció i dos per a nens basats en les seves cançons). El llançament coincidirà amb un nou àlbum amb 12 cançons inspirades en la trama. A més, Parton ja treballa en una nova versió de la cançó central de la pel·lícula amb què va debutar en el cine, el 1980, ‘Nine to five’ (a Espanya, ‘Com eliminar el seu cap’), junt amb Jane Fonda i Lily Tomlin. Aquesta vegada la gravarà conjuntament amb Kelly Clarkson, com a part d’un documental sobre el film que s’estrenarà el 13 de març al festival South by Southwest.

Temes:

Famosos