El 6 de febrer és l’efemèride

Isabel II ja és a Sandringham per commemorar la mort del seu pare i el 70è aniversari de la seva ascensió al tron

La sobirana va haver de postergar al desembre la seva tradicional estada a la finca de Norfolk a causa de l’alta incidència de casos de covid al Regne Unit

Isabel II ja és a Sandringham per commemorar la mort del seu pare i el 70è aniversari de la seva ascensió al tron

REUTERS / CHRIS JACKSON

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després d’haver hagut de retardar el seu tradicional viatge nadalenc amb la família a Sandringham, a l’est d’Anglaterra, a causa de l’alta incidència de casos de coronavirus, Isabel II va volar aquest diumenge passat des del castell de Windsor fins a la residència de Norfolk.

La monarca britànica, de 95 anys, ha passat la majoria de la pandèmia al castell de Windsor, a l’oest de Londres, però ara seguirà la tradició de viure des de la finca de Sandringham l’aniversari de la mort del seu pare, Jordi VI, i, al seu torn, el del seu ascens al tron, del qual aquest any se celebra la fita d’arribar a les set dècades.

El normal durant dècades ha sigut que la reina es quedés a la propietat de Norfolk des de finals de desembre, quan la família reial es reuneix per celebrar el Nadal, i fins al 6 de febrer. No obstant, aquest any va passar les festes a Windsor acompanyada només pel príncep Carles i Camil·la, la duquessa de Cornualla. 

Conegut com el Dia de l’Adhesió, la reina normalment el passa en la intimitat, ja que marca el dia de la mort del seu estimat pare i el dia en què a ella li va canviar la vida per complet. L’habitual és que aquell dia, a tot estirar, participi en un acte discret, a prop de la propietat residencial.

Però aquest febrer serà diferent, perquè serà el 70è del seu regnat, per això s’han programat diferents actes i celebracions pel seu jubileu de platí fins al juny.

Notícies relacionades

En els últims mesos, s’ha seguit molt de prop tota l’activitat de la monarca, a causa de diversos contratemps de salut que ha patit, i com a conseqüència dels quals últimament recorre a un bastó per caminar, una cosa que no feia des de l’octubre del 2003. Poc després, es va informar que li havien aconsellat que deixés de muntar a cavall i de prendre martinis, i va ser hospitalitzada durant la nit del 20 d’octubre per unes «proves preliminars» no revelades. El 29 d’octubre, es va aconsellar a la reina que estengués el seu període de descans i que només «fes tasques lleugeres d’escriptori».

No obstant, a finals de novembre ja va recuperar l’agenda i va atendre diverses reunions i va assistir a un bateig conjunt per als besnets August Brooksbank i Lucas Tindall.