Reaccions

Obama fa marxa enrere i farà una festa d’aniversari més íntima

  • L’expresident celebrarà el seu 60è aniversari només amb «família i amics pròxims» després de les crítiques republicanes rebudes per la seva pretensió de reunir gairebé 500 convidats enmig de la virulenta expansió de la variant delta de la Covid

Obama fa marxa enrere i farà una festa d’aniversari més íntima

AFP / ZACH GIBSON

2
Es llegeix en minuts

L’expresident dels Estats Units,Barack Obama, volia celebrar el seu 60è aniversari envoltat d’estrelles de Hollywood –havia convidat Steven Spielberg, Oprah Winfrey i George Clooney– i antics companys de feina, la llista d’assistents ascendia a 475 i 200 treballadors de l’esdeveniment –entre els quals hi havia un coordinador de seguretat de la Covid-19–, però la virulència de la nova variant delta del coronavirus i les crítiques rebudes han portat el primer mandatari nord-americà afroamericà a canviar per complet els plans i ara només familiars i amics pròxims li cantaran el bon aniversari al jardí i platja privada de la seva mansió a Martha’s Vineyard, a Massachusetts.

«A causa de la nova difusió de la variant delta durant la setmana passada, el president i la senyora Obama han decidit reduir significativament l’esdeveniment per incloure només familiars i amics pròxims», va dir Hannah Hankins, una portaveu de l’expresident, a ‘The New York Times’. «Està agraït de totes les felicitacions que ha rebut des de la distància i espera veure la gent aviat en persona».

Convidats vacunats

En la seva primera versió de festa d’aniversari, Obama, que ha sigut un gran defensor de la vacuna, havia demanat als gairebé 500 convidats que presentessin una prova negativa de Covid i que estiguessin vacunats. No obstant, no se sabia si els convidats haurien de portar o no mascareta. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels EUA (CDC) van tornar a recomanar l’ús de mascaretes en interiors per a les àrees de transmissió «alta» i «substancial», que inclou gairebé dos terços de tots els comtats del país. La casa d’11,75 milions de dòlars (9,9 milions d’euros) que el Premi Nobel de la Pau va comprar el desembre del 2019 es troba en una àrea de propagació «moderada» de Covid-19, segons les dades dels CDC. No obstant, Massachusetts, l’estat en el qual hi ha la propietat, va endurir les seves directrius sanitàries després que sorgís un brot de casos a Provincetown després dels festejos del Dia de la Independència. Tres quartes parts dels infectats al poble van donar positiu malgrat haver rebut la pauta completa de vacunació.

Crítiques de republicans

Notícies relacionades

Quan es van fer públics els plans de l’exmandatari, molts polítics republicans van indicar el seu descontentament. «¿Exigiran els demòcrates que tots els convidats utilitzin mascaretes?», es pregunta en un tuit el congressista republicà de Texas Lance Gooden. Mentre que el congressista conservador d’Ohio Jim Jordan va apuntar a Twitter que si aquesta celebració fos la de l’expresident Donald Trump, els demòcrates dirien que es tracta d’un perillós esdeveniment «supercontagiós», «imprudent» i en què es «mata gent». Durant el mandat de Trump es van realitzar diversos esdeveniments amb públic sense mascareta a l’interior i els jardins de la Casa Blanca. Es creu que una cerimònia en honor a la jutge Amy Coney per ser la nova membre del Suprem Tribunal, va ser un focus de contagi per a una dotzena de persones, entre les quals, el llavors president.

Fa una dècada, Obama va celebrar el seu quart de segle a la seva llavors residència juntament amb els cantants Jay-Z, Stevie Wonder, l’actor Tom Hanks i el comediant Chris Rock, entre molts d’altres.