8a en la línia de successió

Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor no serà princesa (per ara)

  • Com el seu germà Archie, la segona filla de Meghan i el príncep Enric, tindrà dret a ser SAR després de la mort de la reina Isabel II

Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor no serà princesa (per ara)

AFP/ DOMINIC LIPINSKI

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tractament de SAR haurà d’esperar per a Lilibet ‘Lili’ Diana Mountbatten-Windsor. La filla nounada del príncep Enric i Meghan Markle no es convertirà instantàniament en una princesa, però tindrà dret a ser-ho quan la reina Isabel II, la seva besàvia, mori. Igual que el seu germà gran, Archie, de dos anys, ella tampoc té cap títol oficial. Tots dos, no obstant, tindrà dret al tractament de Sa Altesa Reial quan el príncep Carles hereti la corona i el ceptre de la seva mare, de 95 anys. Quan això passi els fills dels ducs de Sussex hauran ascendit en la línia de successió per convertir-se en «fills d’un fill d’un monarca», explica el ‘Daily Mail’.

Aquesta complexa llei de successió dinàstica, que es remunta als temps de Jordi, ja ha fet coïssors abans. Sobretot arran de l’explosiva entrevista dels Sussex, ja en terres americanes, amb la presentadora Oprah Winfrey, en la qual entre altres bombes, l’exactriu va deixar caure que ni ella ni el príncep Enric van negar a Archie la possibilitat de rebre tractament de príncep, sinó que va ser Buckingham. «Tot i que tinc molt clar tot el dolent i tot el bo que ve amb els títols... és el seu dret de naixement, i sobre això després pot prendre una decisió», va asseverar la duquessa al programa especial, assenyalant directament amb el dit la família reial britànica.

La possible retirada del títol a Archie no va cridar tant l’atenció a la veterana presentadora com l’assumpte que a palau hi hagués preocupació durant l’embaràs sobre com de fosca seria la pell del nen.

No obstant, des d’aquella entrevista els experts reials han rebutjat de ple les acusacions contra els funcionaris de palau, basant-se en la regla reial del 1917 per la qual ni Archie, i ara Lilibet, encara no són SAR.

Herència de Jordi V

A les cartes de patents firmades pel rei Jordi V, l’avi de la reina, només els descendents reials que estan a la línia directa de successió poden convertir-se en príncep o princesa i rebre títols de Sa Altesa Reial (SAR). El text diu així exactament: «Els nets dels fills de qualsevol sobirà a la línia directa masculina (excepte només el fill gran viu del fill gran del Príncep de Gal·les) tindran i disfrutaran en totes les ocasions de l’estil i títol del qual disfruten els fills dels ducs d’aquests nostres regnes». Per tant, ara mateix Archi i Lili són fills de ducs.

Segons aquestes reials regles, només el príncep Guillem i el fill gran de la duquessa de Cambridge, el príncep Jordi, com a besnet de la monarca a la línia directa de successió al tron, originalment té dret a ser «príncep». No obstant, existeix una excepció a aquesta regla. La mateixa Isabel II va fer una modificació abans del naixement de Jordi, el 2013, per la qual els tots els germans que tingués, com a fills del futur monarca Guillem, tinguessin «títols adequats». 

Seguint les regles de Jordi V, Archie –i també la seva germaneta– tindran dret a ser tractats com a SAR o príncep quan el seu avi Carles, el Príncep de Gal·les, accedeixi al tron.

No obstant, a la polèmica entrevista va assegurar que ni ella ni Enric van prendre la decisió que el seu fill no fos príncep, i va descriure el seu «dolor» perquè els funcionaris de palau els diguessin que Archie «no rebria ni seguretat ni títol».

Vuitena a la línia de successió

Lilibet ocupa el vuitè lloc a la línia de successió al tron britànic, després d’Archie, i en els dos casos els seus llocs no es veuen amenaçats per la renúncia dels seus pares com a membres de la reialesa britànica

Notícies relacionades

El nou nadó Windsor també és cosí germà del príncep Jordi, la princesa Carlota el príncep Lluís i el cinquè net de Carles, però creixerà a l’altre costat de l’Atlàntic, molt lluny de la família reial.    

Enric i Meghan van confirmar durant la seva entrevista amb Oprah Winfrey, que estaven esperant una nena. Enric, encantat amb la idea, ja va avançar llavors que es conformaven amb la parelleta: «Una nena, ja saps, ¿què més pots demanar?. Però ara tenim la nostra família. Tenim els quatre i els nostres dos gossos i és genial». Meghan també va afirmar que amb dos ja estava bé.