Número de maig

Amanda Gorman, la primera poeta que brilla a la portada de ‘Vogue’

  • L’escriptora i activista, de 23 anys, que s’ha convertit en l’esperança dels EUA després del seu discurs de sis minuts en la presa de possessió de Biden i en la final de la Superbowl, es prepara per llançar dos llibres al setembre

  • Annie Leibowitz ha sigut l’encarregada d’immortalitzar-la amb un vestit de Virgil Abloh per a Louis Vuitton

Amanda Gorman, la primera poeta que brilla a la portada de ‘Vogue’
4
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Algunes publicacions especialitzades asseguren que el regnat de les Kardashian està arribant a la fi (malgrat que tan sols fa unes hores ‘Forbes’ hagi coronat la germana més famosa del clan, Kim, com a empresària d’èxit i milmilionària). Que el model d’‘influencer’ frívola preocupada només pel seu aspecte i la fama ja no té tanta tirada, que ara els models a seguir tenen al darrere un propòsit més elevat, artístic, una sòlida carrera, una lluita, una causa social. Des que Amanda Gorman, la jove poetessa afroamericana es va presentar amb el seu abric groc de Prada a la presa de possessió de Biden a Washington i va captivar el món amb el seu discurs de sis minuts a favor de la democràcia, s’ha convertit en la nova noia prodigi de la moda i les xarxes socials (on ha passat de tenir uns quants milers de seguidors als gairebé 4 milions que té avui a Instagram).

Després de repetir momentàs d’arenga inspiradora i ‘look’ amb abric (aquesta vegada blau i de Moschino) en la Superbowl, fitxar per l’agència IMG Models, sortir en els programes d’Ellen DeGeneres i Oprah Winfrey, ser portada de ‘Time’, fer conferències amb Hillary Clinton i Nancy Pelosi i veure com els seus llibres –‘El turó que enfilem’ i ‘Change sings: A children’s anthem’–, que es publicaran al setembre, ja són ‘best-sellers’ en prevenda, l’encarnació de la nova esperança dels EUA s’ha convertit en la primera poetessa que brilla en la portada de ‘Vogue’. Annie Leibowitz ha sigut l’encarregada d’immortalitzar-la amb un vestit de Virgil Abloh per a Louis Vuitton que celebra l’herència africana del modista, en el número de maig de la ‘bíblia de la moda’.

«La celebritat de Gorman i altres figures joves comparables, que fan ostentació de la seva erudició i claredat moral, és un nou i diferent tipus de famós», incideix la revista, que també remarca que després del seu fitxatge per la prestigiosa agència de models, aquesta portada suposa la consagració definitiva de la poetessa al món de la moda.

Aquesta dona de 23 anys autodescrita coma «una noia negra prima, descendent d’esclaus, criada per una mare soltera» ha traspassat les fronteres dels Estats Units i ha arribat a la condició de referent jove internacional de la literatura en menys de sis mesos. Una fita que l’activista ha sabut acompanyar amb encertades eleccions del seu vestuari, fet que l’ha convertit també en icona d’estil (ja se l’ha pogut veure en diverses desfilades de Prada).

Per a la sessió fotogràfica que acompanya el seu extens perfil que li dedica ‘Vogue’, l’escriptora llueix dissenys d’alta costura de firmes com ara Alexander McQueen, I/Project o Studio 189. Gabriella Karefa-Johnson, responsable també de la històrica portada de Selena Gomez a la mateixa revista, ha sigut escollida com a estilista.

Entre altres coses, durant l’entrevista, Gorman reconeix haver trobat en Oprah una consellera en qui confiar. Precisament va ser l’estrella de la televisió qui la va animar a prendre la veterana Maya Angelou com a referent a l’hora de preparar el seu discurs inaugural al Capitoli, el mes de gener passat.

Notícies relacionades

Les seves primeres actuacions van ser per a espectacles en viu com ara ‘WriteGirl’, ‘The Moth’ i ‘Urban Word’ i conferències com ara ‘TED Talk’ i ‘Vital Voices’, l’organització de lideratge per a dones joves fundada per Clinton que li va concedir una beca. Una d’aquelles primeres actuacions va ser ‘Roar’, una audició per a ‘The Lion King’ de Broadway. Un poema que va recitar com una veritable actriu.

El perfil de la jove promesa recorda que va passar els seus anys universitaris estudiant sociologia i fundant el taller d’escriptura ‘Lit Lounge’, amb presentacions d’oradors i presentacions de poesia que «la van portar a tot arreu, des de la Casa Blanca fins a Eslovènia». Els seus valors es mouen entre el feminisme negre, l’escriptura i l’activisme. Als 16 anys, va fundar ‘One Pen One Page’, un programa d’alfabetització per a joves. Ara, després d’anys d’encàrrecs i beques prestigioses, explica a ‘Vogue’ que pot permetre’s llogar el seu apartament situat en un entorn exuberant i de classe mitjana. «Estic mirant de no jutjar-me a mi mateixa. Quan ets algú que ha viscut una vida en la qual certs recursos eren escassos, sempre sents que l’abundància és una fruita prohibida», reconeix amb humilitat la nova icona juvenil.