Allau de suports a les xarxes

Irene Montero recolza Rocío Carrasco: «És una víctima de violència de gènere»

  • Després de 25 anys de silenci, la filla de Rocío Jurado revela un infern de maltractaments continuats que va viure amb el seu exmarit Antonio David Flores

Irene Montero recolza Rocío Carrasco: «És una víctima de violència de gènere»
7
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des d’abans de l’estrena de la sèrie documental Rocío, contar la verdad para seguir viva l’expectació era màxima. El testimoni de la filla de Rocío Jurado i Pedro Carrasco a l’espai que emet Telecinco prometia ser una bomba en els programes i revistes del cor per tenir entretinguda l’audiència durant unes setmanes, però el que no s’esperava és que des de la primera entrega Rocío Carrasco col·loqués en primera línia i en ‘prime time’ el tema de la violència masclista i rebés el recolzament instantani d’una allau de figures públiques i cares conegudes de la política i la televisió. Per començar, de la mateixa ministra d’Igualtat, Irene Montero, que va aprofitar l’èxit devastador de la docusèrie –els dos primers capítols emesos s’han convertit en l’emissió més vista de l’any de la cadena de Vasile (33,2 de ‘share’, 3.787.000 teleespectadors)– per obrir a Twitter un fil en defensa de Carrasco, «una víctima de la violència de gènere» amb unes paraules en què es poden veure reflectides moltes dones d’Espanya que no veuen sortida a la seva situació de violència, sobretot quan no reben el suport de la Justícia.

Pocs minuts després del primer episodi, en el qual Carrasco fa un pas al capdavant i, després de 25 anys de silenci, alça la veu per primera vegada per revelar l’infern de maltractament continuat que va viure al costat d’Antonio David Flores, el patiment per la no relació amb els seus fills des de fa anys i fins i tot el seu intent de suïcidi, el 5 d’agost, pel maltractament psicològic que assegura que encara pateix per part de l’ex guàrdia civil, Montero ha deixat clar que «quan una dona denuncia públicament la violència pot ser qüestionada o ridiculitzada. Per això és important el recolzament».

«Moltes dones s’hi veuran reflectides»

Solidaritat absoluta cap a Rociíto de la ministra, que, a més, ha aportat unes dades aclaparadores: «Una de cada dues dones ha sigut víctima d’algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida. Totes i cadascuna d’elles importen». Segons el seu parer, «aquest testimoni ocuparà moltes hores de televisió», sí, però també «moltes altres dones es veuran reflectides» en l’angoixa mostrada per Carrasco i consideraran demanar ajuda i denunciar el maltractador.

Avançant-se als que l’han criticat per la seva defensa a Twitter a Rociíto, Montero ha defensat que «no es tracta de criminalitzar els homes, sinó d’entendre la violència masclista per erradicar-la i protegir les víctimes». Respecte als que li han criticat que estigués veient el documental, la ministra ha recordat que s’està parlant de maltractaments i de violència de gènere en un dels programes de més audiència i que més diàleg està creant a les xarxes.

En el documental no només es parla del maltractament psicològic patit per Carrasco, també assenyala el que han patit els seus fills, Rocío i David. Trencada en llàgrimes, amb gran esforç ha relatat: «Quan em tornava els nens a la porta de la casa, sortia a veure’ls, feia que els nens s’acomiadessin del seu pare, ell m’increpava i m’insultava, aprofitava aquestes preses de contacte per insultar-me i dir-me que me’ls trauria: ‘filla de puta, t’odiaran, faré que t’odiïn’».

«Em deia que me’ls trauria: ‘Filla de puta, t’odiaran, faré que t’odiïn’»

Rocío Carrasco, a ‘Rocío, contar la verdad para seguir viva’

Rocío ha deixat clar que els seus fills, en aquell temps, no havien d’haver viscut aquestes actuacions del seu pare i assegura que a la seva filla l’han fet responsable de coses que no calien: «Ells no tenien edat de mentides, tenien edat de viure i disfrutar. Quan van ser adolescents igual, a Rocío la fan responsable des de molt petita del seu germà. I no només del seu germà, sinó del que li passa al pare i del que el pare fa, i de moltíssimes coses que per edat no li pertocaria. No tenien dret a pertorbar aquest món i se’l van carregar. Va tallar el vincle matern, a mi me’l va treure perquè és una persona que s’ha anat proclamant pare modèlic. I a ell només li importa ell, no li importa res més».

Els fills, també víctimes

D’aquesta manera, la filla de Rocío Jurado ha assegurat que els seus fills han sigut víctimes del que el seu pare els ha ficat al cap: «És que els meus fills han crescut amb el mateix que ha crescut el món sencer, amb aquesta versió. El pare no té pietat ni per als seus fills, mai li ha importat el benestar dels seus fills. Això no es fa amb una criatura de 5 anys. Tu no pots treure a una nena de 5 anys la seva figura materna, amb qui ella es moria, això no ho pots fer, i això és el que ha fet».

Després de tants anys, Rocío no pensa a recuperar els seus fills, sinó a tenir una vida tranquil·la. Pensa que ja no hi ha manera de recuperar-los: «Vull pau, vull que es faci justícia, que se sàpiga la veritat, l’única veritat que hi ha, no n’hi ha cap altra. Vull que se’m deixi de jutjar, que es deixi de fer mal, vull viure amb el que em queda, perquè l’altra cosa ja no la tinc, ni la tindré. Se m’ha coartat com a mare, en l’educació dels meus fills, com a dona, com a persona, tot en la meva vida. M’han tret el més important que té una mare, que són els seus fills, vull que es faci justícia i vull que se sàpiga la veritat».

Allau de suports a les xarxes

Notícies relacionades

El seu esquinçador testimoni no només ha remogut la ministra Montero. També han sigut moltes les figures públiques i les cares famoses que han sortit en defensa de Rocío Carrasco.

La diputada socialista Adriana Lastra, ha dit d’ella que és «una dona valenta, una supervivent»; la presidenta de Vox a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, ha posat el focus en la «síndrome d’alienació parental»; la presentadora Terelu Campos ha expressat el seu «immens dolor», així com Sandra Barneda, que ha aplaudit que per fi Rocío Carrasco hagi trencat el seu silenci. També Íñigo Errejón, el líder de Més Madrid, ha remarcat que segurament molts posaran en dubte el seu testimoni, tal com fa anys es va fer amb Ana Orantes, brutalment assassinada pel seu maltractador. I ha rematat el seu tuit amb l’etiqueta #YoSíTeCreo.