ENTREVISTA

Maye Musk: «Els homes maltractadors han de ser avergonyits per homes i dones»

Maye Musk (Regina, Canadà, 1948), Supermodel, nutricionista, dietista i conferenciant reconeguda a nivell mundial, ha publicat ‘Una mujer, un plan’ (Roca Editorial). La mare d’Elon Musk, president de Tesla i fundador del programa espacial privat Space X, es va convertir als 69 anys en la imatge més longeva de la firma cosmètica Cover Girl, però fins a arribar a aquest èxit va haver de fer un camí llarg i tortuós. Al llibre no només dona consells per encarar la vida amb optimisme, també narra com va ser el seu destructor matrimoni amb Errol Musk, com va lluitar sola per tirar endavant els seus tres fills (Elon, Kimbal i Tosca) i com fins i tot va arribar a superar la discriminació de l’edat al món de la moda.

Maye Musk: «Els homes maltractadors han de ser avergonyits per homes i dones»
6
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

¿El títol ‘Una mujer, un plan’ a què respon?

El títol significa que, si fas un pla i no et funciona, n’has de fer un altre fins a quedar-ne satisfet. Si no estàs satisfet amb la teva feina o les teves relacions, has de planificar una vida millor. No fer res canviarà les seves circumstàncies. 

¿Com fa per treure la part positiva de les coses negatives? ¿Potser recorre a la seva dilatada experiència de vida?

L’experiència és fonamental. Amb el pas del temps gestiones millor els problemes. I és que el temps cura. No volia parlar de coses negatives al llibre, però els meus fills em van dir que hauria de parlar sobre les meves lluites. Quan vaig llegir l’esborrany del meu llibre, li vaig demanar al meu editor que n’eliminés les parts tristes. En moltes ocasions vaig viure situacions negatives i ara vull compartir aquells moments terribles amb familiars i amics. La vergonya i l’aïllament són formes en què molts es mantenen molt temps. Trobar recolzament és clau.

Malgrat viure etapes duríssimes, com el maltractament per part del seu exmarit i pare dels seus tres fills, mai ha defallit en vista dels obstacles. ¿D’on treu aquesta força?

Quan érem petits els meus pares ens van portar al desert de Kalahari per endurir-nos i afrontar qualsevol mala situació. Des que em vaig casar, sempre passava per moments difícils durant el meu matrimoni. Vaig perdre la confiança i li vaig tenir por a tot. Després que m’escapés amb els meus tres fills, la meva confiança va anar augmentant gradualment i els meus únics problemes van ser econòmics. Ho vam passar malament, però no tenia ningú cridant-me tot el temps.

 

Al llibre diu que l’educació que va rebre dels seus pares la va ajudar a superar els obstacles de la vida i a criar els seus fills perquè fossin independents, forts i amables com vostè. ¿Quin és el millor consell que va rebre dels seus pares? ¿Què creu que n’ha heretat?

Els meus pares ens van fer responsables de les nostres decisions des que érem petits. Havíem de ser honestos, considerats amb els altres, treballadors i fer el bé. Els meus germans i jo certament ho hem fet. I els meus fills, també.

 

També assegura que el fet que els seus fills veiessin que treballava molt els ha beneficiat enormement. ¿Ells també ho veuen així? ¿Mai li han retret res?

No recordo que els meus fills em retraguessin res. Si ho fessin, ho ignoraria. La meva filla sí que em diu que hauria de deixar de publicar a Instagram quan cuido els seus bessons [rialles]. Li vaig dir que si es fan mal i ploren, deixaria de fer-ho. A partir dels 5 anys, els meus fills havien d’esmorzar sols, i no només portar els seus plats a la cuina, també el meu.

 En un altre capítol explica que l’Elon, el seu fill gran, ja era un geni amb només 3 anys.

Quan l’Elon tenia tres anys, pensava com un adult i podia raonar amb mi. I tenia curiositat per tot. Per això el vaig enviar aviat a l’escola i era el més jove de la classe. Necessitava estimulació d’altres persones. En aquell moment, estava embarassada de la Tosca i el Kimbal, tenia 2 anys. Recordo que des dels 3 anys, l’Elon sempre tenia el nas ficat en un llibre. Era com una esponja, absorbia moltíssima informació. Tal com destaco a l’obra, l’anomenàvem ‘L’enciclopèdia amb potes’ perquè amb 3 anys va memoritzar al complet l’Enciclopèdia britànica i l’Enciclopèdia Colliers. Uns anys després el vam batejar com ‘el geni’.

¿Fins i tot va crear un programa informàtic amb només 12 anys?

Li vaig comprar el seu primer ordinador el 1983. Va aprendre tan ràpid a utilitzar-lo que en poc temps va ser capaç de crear un programa informàtic, un joc que va anomenar ‘Blastar’. El vam presentar a ‘PC Magazine’, una revista especialitzada, que es va encarregar de publicar-lo, i vam rebre un xec de 500 dòlars. En aquell moment no m’imaginava que lluny que arribaria.

 

El 1979 es va divorciar i va començar des de zero sola amb els seus tres fills petits. ¿Com recorda aquella època? Amb por, amb nostàlgia...

Recordo aquell moment amb por. No tenia confiança i el meu exmarit s’estava venjant de mi al demandar-me durant nou anys. Només es va aturar quan em vaig mudar al Canadà.

 

 ¿Quin consell donaria a les dones que pateixen maltractament i es veuen incapaces de fugir?

En el cas de les dones que pateixen abusos, haurien de buscar l’ajuda dels familiars, amics i organitzacions que s’ocupin de les dones maltractades. Les dones hem de fer plans contínuament per sortir de situacions terribles. No es pot viure en la misèria tota la vida. I és que els homes han de deixar de protegir els homes que abusen de les dones.

 La seva vida no ha sigut gens fàcil, però la seva valentia i la seva tenacitat l’han convertit en un exemple. ¿Sent que és un referent de dona lluitadora, com a professional i com a mare?

El meu objectiu en la vida no era compartir les meves històries i ser valenta. Ni tan sols els meus germans i la meva germana bessona coneixien les meves lluites. ¿Per què ens quedem callats? En el futur, els homes maltractadors han de ser avergonyits per homes i dones.

Cinc dècades com a model, 45 anys com a nutricionista, als 69 anys imatge de la firma cosmètica Cover Girl i als 70 li plouen les ofertes de feina. ¿Què li passa pel cap quan mira enrere? ¿Va pensar en algun moment que arribaria a tenir tant èxit?

Sempre em vaig sentir una nutricionista d’èxit, ja que sempre estic estudiant i investigant per mantenir el registre com a dietista. També sentia que tenia èxit com a model ja que treballava regularment i a més, ser la imatge de CoverGirl de més edat va ser la meva fita més important. No obstant, no esperava convertir-me en consellera, conferenciant, supermodel i en inspiració per a moltes dones de totes les edats. De fet, molts homes diuen que també disfruten del meu llibre i han fet canvis positius en la seva vida personal i en els seus negocis

 

Un dels seus lemes és que la bellesa no té edat. Però no totes les dones es veuen tan bé com vostè. ¿Què els recomanaria?

Treballo molt per veure’m bé. Menjo bé, evito la temptació amb els aliments dolços, em mantinc activa i amb estil. Aquest és un esforç diari que comporta cert sacrifici. 

Ha trencat motllos al món de la moda i ha superat la discriminació per edat fins a convertir-se en la model més longeva de la història. ¿Com ho ha fet? ¿Com ha aconseguit convèncer els ‘popes’ d’aquest món? 

Crec que les xarxes socials han convençut tothom que les dones grans podem ser fabuloses. Som més interessants, sàvies i podem permetre’ns roba elegant. És molt emocionant que els dissenyadors em vesteixin per desfilar en passarel·les a tot el món.

¿Com resumiria la seva vida en dues línies?

M’encanta començar de nou per millorar la meva vida. Al maig, em mudaré a Nova York amb un nou ‘hashtag’ #ItsGreatToBe73. 

 

Notícies relacionades

 

 

Temes:

Elon Musk