Estrena rupturista

El moviment Black Lives Matter revoluciona la passarel·la de Milà

Un grup de dissenyadors africans inaugura amb les seves creacions la Setmana de la Moda al bressol ‘fashion’

El moviment Black Lives Matter revoluciona la passarel·la de Milà
3
Es llegeix en minuts

Retocs d’últim minut per a un vestit blanc amb volants, trenes teixides precipitadament, una última capa de pols al rostre: comença la desfilada del moviment Black Lives Matter in Italian Fashion amb el que s’inaugura aquest dimecres la Setmana de la Moda de Milà. «Estic una mica nerviosa», confessa Claudia Gisèle Ntsama, de 29 anys, del Camerun, un dels cinc estilistes d’origen africà que presenta les seves creacions a l’esdeveniment oficial.

Després d’una dura batalla contra el racisme al món de la moda, les dissenyadores han aconseguit obrir el certamen milanès amb una desfilada al sumptuós local del Cercle Filològic de Milà, no molt lluny del llegendari teatre La Scala. Com totes les desfilades a causa de la pandèmia de coronavirus, l’esdeveniment se celebra a porta tancada davant un petit grup de periodistes per ser després transmès en ‘streaming’.

¿Una victòria per al moviment Black Lives? »Més aviat un primer pas», sosté Michelle Ngonmo, cofundadora del col·lectiu juntament amb els dissenyadors Stella Jean i Edward Buchanan. «Ara el que volem és que la societat entengui que l’etiqueta ‘Made in Italy’ no és una qüestió de color de pell sinó de competència», explica.

Les creacions de Claudia Gisèle Ntsama tenen un ’look’ ecològic, íntegrament realitzat en cànem amb tons pastel. Els vestits de seda fluida amb estampats florals en tons blanc i negre amb alguna cosa de vermell ressalten als vestits de Frida Kiza, la marca creada per Fabiola Manirakiza.

«En general ens ignoren, som invisibles. Però això d’avui és un renaixement», exclama l’estilista d’ulls brillants, els pares de la qual van ser assassinats el 1972 a les matances interètniques a Burundi.

Fundat el 2020, un col·lectiu contra el racisme va poder assistir per primera vegada a la Setmana de la Moda de Milà el setembre passat, amb un vídeo amb creacions dels mateixos cinc dissenyadors. «Va ser només una presentació, ara estem al calendari oficial. Somiava aquest moment des que m’ocupo de moda», explica Mokodu Fall, de 45 anys, estilista del Senegal. La seva col·lecció rendeix homenatge als seus orígens africans, amb estampats setinats de lleons i zebres en daurat i vermell, els seus colors favorits.

En el passat, els dissenyadors negres es limitaven a presentar les seves creacions durant l’Afro Fashion Week, la primera edició de la qual va ser organitzada a Milà per Michelle Ngonmo el 2016. «Durant anys topàvem amb un mur de silenci al picar a la porta de la Cambra de la Moda Italiana», rememora l’activista nascuda al Camerun. Uns 450 estilistes negres viuen a Itàlia, malgrat això Stella Jean va ser l’única que va aconseguir ser membre de la Cambra de la Moda el 2016.

La sobtada mort de l’afroamericà George Floyd el maig del 2020, asfixiat per un policia blanc a Minneapolis, va provocar un moviment d’indignació mundial que va sacsejar les mentalitats.

«És cert que la mort de George Floyd va ser un moment important a tot el món», explica Carlo Capasa, president de la Cambra de la Moda Italiana. Gràcies al diàleg amb el moviment Black Lives Matter in Italian Fashion, «som més conscients del tema» del racisme, reconeix. «De fet, hauríem pogut fer més», va admetre. L’organització ara recolza el col·lectiu a través de tutories i finança la desfilada dels cinc dissenyadors negres així com les col·leccions de tres d’ells.

«Com a dona i immigrant a Itàlia, vaig haver de treballar molt i el doble per demostrar que tinc les mateixes habilitats que els altres», confessa Joy Meribe, nascuda fa 43 anys a Nigèria. La seva col·lecció, amb vestits i faldilles 100% de seda orgànica, en groc, blau atlàntic i vermell fosc, ha sigut fabricada tota a Itàlia.

Notícies relacionades

Per part seva, Edward Buchanan, estilista afroamericà i cofundador del col·lectiu, explica que ha experimentat durant 25 anys de vida a Itàlia el racisme diàriament. «La gent pensa en general que fabrico samarretes, moda hip-hop, els costa imaginar que treballo al sector del luxe», explica.

Malgrat això, la primera presentació oficial del col·lectiu desencadena moltes esperances. «És un somni que s’ha fet realitat», diu Karim Daoudi, de 27 anys, dissenyador de calçat, nascut al Marroc. «Espero que les meves sabates donin la volta al món», admet.

Temes:

Racisme