UN INTÈRPRET POLIFACÈTIC

Marc Clotet: «Fer de Pep Guardiola és una oportunitat única»

L'actor té pendents les estrenes d''Il Divino', en què encarna l'entrenador català, i de 'Física o química: el reencuentro'

undefined55764314 barcelona 05 11 2020 gente entrevista a marc clotet en el ja201110173106

undefined55764314 barcelona 05 11 2020 gente entrevista a marc clotet en el ja201110173106 / ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
Mireya Roca
Mireya Roca

Periodista

ver +

‘Física o química’, ‘El cor de la ciutat’ i ‘Amar es para siempre’ van convertir Marc Clotet (Barcelona, 1980) en un rostre familiar de la televisió. Ara, després d’una dilatada trajectòria al teatre i a la gran pantalla amb pel·lícules com ‘Mil cretinos’, ‘La voz dormida’, ‘La estrella’, ‘La luz con el tiempo dentro’ i ‘El jugador de ajedrez’, l’actor es tornarà a posar a la pell, 10 anys després, de Vicente Vaquero –llavors un jove professor de gimnàstica, avui més madur–, en la seqüela de l’aclamada sèrie que explica la vida a les aules: ‘Física o química: el reencuentro’. I també farà un paper especial: interpretar Pep Guardiola en un ‘biopic’ de l’exfutbolista italià Roberto Baggio.

¿Com compagina el seu rol familiar amb el seu treball d’actor i la seva iniciativa solidària?

T’has de reinventar i treure hores de son per arribar a tot. I més ara que la Natalia [l’actriu Natalia Sánchez] i jo hem sigut pares del Neo, el nostre segon fill. Aquest any, a més, amb la desgràcia de l’aparició del coronavirus, hem impulsat la iniciativa #Jo EmCorono [liderada pel pare de l’actor, el doctor Bonaventura Clotet].

¿Quina destinació tenen els fons recaptats per la campanya?

Van a parar a un assaig clínic pioner al món i que té l’objectiu de definir quins fàrmacs serviran per tractar de forma immediata els infectats i prevenir el contagi. Continuem lluitant, perquè, tot i que ja portem recaptats 2,5 milions d’euros i són molts diners al món terrenal, en el món científic no ho són. Tots coneixem la situació dramàtica en què vivim en aquesta segona onada i fan falta molts recursos. Estem constantment pensant què podem fer per recollir diners i per això acabem de crear la panera de Nadal #JoEmCorono.

¿Quin projecte l’ha marcat més en la seva carrera?

Cadascun m’ha aportat molt a nivell de creixement personal, però si hagués d’escollir les dues pel·lícules que més m’han marcat diria ‘La voz dormida’, de Benito Zambrano, que va ser nominada als premis Goya. I després destacaria  ‘El jugador de ajedrez’, dirigida per Luis Oliveros, que parla sobre la segona guerra mundial. A nivell televisiu, sens dubte, la sèrie de ‘Física o química’ (Antena 3).

¿Què li ha suposat rodar ‘Física o química: el reencuentro’?

Ha significat molt retrobar-me amb els meus companys, que considero part de la meva família. Vam créixer junts en un moment clau de les nostres vides. També m’he retrobat amb un personatge a qui li tinc moltíssim carinyo, que és Vicente Vaquero. Tot ha sigut molt emotiu. Han passat 10 anys de la meva vida i sembla que va ser ahir.

El 2021 està prevista l’estrena d’‘Il Divino’, una pel·lícula sobre la vida del futbolista Roberto Baggio en què vostè encarna Pep Guardiola.

Ha sigut una grandíssima experiència. Primer perquè es va rodar a Itàlia, parlàvem en italià i vaig participar en una producció de Netflix en què s’explica la vida d’algú tan significatiu com Roberto Baggio, és immens... A més, és una oportunitat única poder encarnar Pep Guardiola, un referent mundial, no només a nivell esportiu, sinó a nivell de valors i com a persona.

¿El fet de conèixer-lo l’ha ajudat a interpretar-lo?

Sempre és un repte interpretar un personatge de carn i os. Sens dubte, és una responsabilitat afegida, però va anar bé.

¿Com va preparar el paper?

Vaig estar mirant vídeos amb les escenes que havia de rodar. Després vaig intentar aportar i disfrutar del moment de reviure una cosa històrica. Recordo que em vaig posar en contacte amb el Pep i em va dir que li feia moltíssima il·lusió.

Vostè, que és soci del Barça des de petit, ¿com veu l’equip actualment?

Sí, el meu avi em va fer soci quan era molt petit. Veig l’equip inestable. Penso que està en un moment de canvi i que és com tot en la vida, hi ha cicles. El Barça s’ha de construir de nou. Tota construcció requereix fer uns bons fonaments perquè es pugui edificar de forma estable. Tot és un procés i crec que s’ha de tenir paciència.

¿És esportista?

Sí, forma part del meu dia a dia... abans jugava molt a tennis, vaig començar als tres anys amb el meu avi. Ara jugo menys, però m’agrada sortir a córrer i anar al gimnàs.

¿La seva faceta esportiva el va ajudar a interpretar el Germán de ‘Les de l’hoquei’ (TV-3)?

Viure l’esport de forma pròxima sempre ajuda i interpretar un personatge com el Germán, l’entrenador de l’equip. Amb ell vaig compartir moltes coses en comú.

¿La sèrie és una reivindicació de l’esport femení?

 Sí, al 100%.  I de la importància que es valori l’esport femení amb les mateixes igualtats que el masculí. La sèrie també fa una fotografia de les injustícies que hi ha i de com molts clubs donen suport o destinen la major part dels seus recursos a l’equip masculí. No es fa de forma equitativa. La sèrie també posa sobre la taula moltes problemàtiques que afecten els adolescents.

¿La indústria del cine discrimina la dona?

Queda molt per fer perquè hi hagi una paritat real entre dones i homes en el cine. També és cert que en els últims anys estan sorgint moltes sèries protagonitzades per dones, en què el paper femení cobra una gran rellevància, però no és suficient. Si posem la balança i comparem, no està equiparat. S’ha de continuar lluitant perquè això sigui en el cine com en la resta de sectors.

¿Es planteja dirigir algun dia?

Notícies relacionades

És una cosa que tinc al cap, però encara no sé quan ho faré. Amb la meva germana [Aina Clotet] tenim un projecte, un guió, que segurament algun dia portarem a terme.