PARELLA 'ONLINE'

Pimpinela canta a l'any en què «es va aturar el temps»

El popular duo argentí prepara un gran concert en 'streaming', Carina Zampini i Gabriel Corrado com a convidats

zentauroepp55858580 ame981  buenos aires  argentina   12 11 2020   fotograf a de201113184552

zentauroepp55858580 ame981 buenos aires argentina 12 11 2020 fotograf a de201113184552 / Juan Ignacio Roncoroni

3
Es llegeix en minuts
Rodrigo García / EFE

Habituats als banys de masses des de fa gairebé 40 anys, Lucía i Joaquín Galán, els Pimpinela, se senten orfes d’escenari després de nou mesos sense cantar junts per culpa de la pandèmia. És per això que, adaptats a les circumstàncies, han decidit tornar amb ‘2020, el año que se detuvo el tiempo’, el seu primer xou virtual, el 28 de novembre.

«És un espectacle que té humor i emoció. El que té de bo és, en la nostra intimitat, mostrar-nos com som i com és el nostre retrobament, que serà emotiu sense cap dubte, perquè és la part on un torna a prendre consciència de la vida», afirma la part masculina del grup.

La Lucía explica que el xou, que el transmetran des d’un teatre de Buenos Aires i en què treballen 60 persones entre tècnics, ballarins i músics, està pensat a nivell internacional i es diferencia clarament del format de les seves gires tradicionals.

«Això és una altra cosa, és un espectacle absolutament fet per ser ‘streaming’», diu la cantant sobre la cita, que comptarà amb els actors Carina Zampini i Gabriel Corrado com a convidats.

Canvi de plans

Als Pimpinela se’ls va parar el temps quan van haver de posposar de març a octubre i després a l’any que ve una gira que els hauria portat a cantar a la seva Argentina natal, Mèxic, els Estats Units, Puerto Rico o Colòmbia, després de l’èxit del febrer al Festival Internacional de la Cançó de Viña del Mar, a Xile.

 

Pròximament estrenaran una cançó dedicada a la seva mare, que va morir a principis d’any. Un nou tema que arribarà precedit per un altre amb el nom del mateix espectacle virtual i els dos que ja van editar en plena pandèmia: «Traición», que acumula gairebé 20 milions de visites a Youtube, en què van abordar per primera vegada una infidelitat homosexual, i «Payaso».

«Gràcies a Déu ja les teníem gravades i havíem filmat els dos vídeos. Això ens va permetre treballar des de casa», diu la Lucía, que defineix el 2020 com «una pel·lícula de ciència-ficció».

Així i tot, encara que el sector de l’espectacle és un dels més colpejats per la pandèmia, se senten afortunats: «Tenim la benedicció de poder tirar endavant i organitzar les nostres produccions, però hi ha molta gent que ho està passant molt malament», diu el Joaquín.

Camí del 40 aniversari

Animats per la seva mare, els Galán van començar a cantar junts quan eren d’allò més joves. El 1981 van publicar el seu primer disc, tot i que va ser amb el segon, que incloïa l’enganxosa tornada «Por eso vete, olvida mi nombre, mi cara, mi casa y pega la vuelta», quan van començar a despuntar.

«L’any que ve estaríem complint 40 anys de carrera. S’està gestant un projecte de tenir un any especial de compartir cançons amb artistes, però s’està planejant. Hi ha molta gent que admirem i que apareixerà quan tinguem aquestes cançons, com va passar amb Dyango, amb José José, Philip Michael Thomas o amb Maradona», afirma la Lucía, recordant alguns duets de la seva carrera.

«Quan el Joaquín compon una cançó per tenir un convidat, quan la té, l’escoltem i pensem en la persona que seria la indicada per cantar-la», detalla.

Maradona i la joventut

A més de les seves famoses baralles com a amants, nòvios o marits fetes ‘hit’, com «Valiente», «A esa» i «Una estúpida más», la seva carrera és plena de temes com «La familia» i «Hermanos», més autobiogràfics, i icònics com el que el 1986 van gravar amb l’astre del futbol Diego Maradona, amb qui la Lucía va reconèixer en diverses ocasions haver mantingut una relació sentimental. «Érem dos nens que ens admiràvem mútuament i és un bonic record de joventut», diu.

Notícies relacionades

Com a Nàpols –on jugava Diego– no van trobar estudis de gravació adequats, van optar per Milà i l’astre no va dubtar a portar tot l’equip per concentrar-s’hi mentre ell gravava la cançó. «El Diego tenia aquestes coses màgiques no només jugant a futbol sinó també com a persona, i el recordem amb molt carinyo. I després de tot el temps que ha passat, la cançó ‘Querida amiga’ continua sent important», afirma el Joaquín, de 65 anys.

Llar Pimpinela per a la infantesa

Des de 1996, el duo gestiona una llar d’acollida de nens a la província de Buenos Aires, que va tancar temporalment a l’arribar la crisi del coronavirus fins que la situació es tranquil·litzi. Sobre l’ensenyament que deixa la pandèmia, el Joaquín demana tenir consciència del valor que té la vida després que aquest any tantes es quedessin pel camí: «Pensem el que vivim i processem-ho i no repetim el que no està bé», diu.