MITE D'UNA GENERACIÓ

El clan Phoenix rendeix tribut a l'etern River

El fill de Joaquin i dos nebots de la família d'artistes porten el nom de l'actor mort de sobredosi el 1993

La matriarca s'ocupa de preservar la memòria de l'ídol dels 90 a través d'una fundació pacifista i vegana

zentauroepp55169648 familia phoenix200929113227

zentauroepp55169648 familia phoenix200929113227

3
Es llegeix en minuts
Laura Estirado
Laura Estirado

Periodista

Especialista en Gent, Reialesa, Moda, Tendències, Estil y Xarxes

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’esperit de River Phoenix encara és molt present en un dels clans familiars més prolífics de Hollywood, fins i tot després de tant temps. Ja han passat 27 anys des d’aquella nit de Halloween de 1993 en què el protagonista de ‘Mi Idaho privado’ va morir tirat a la vorera, a les portes del club propietat de Johnny DeppThe Viper Room, a West Hollywood, a causa d’una sobredosi d’alcohol i drogues. Als seus 23 anys, ja havia sigut nominat a l’Oscar per ‘Un lugar en ninguna parte’, havia interpretat el jove Indy, en ‘Indiana Jones i l’última croada’, i la seva foto forrava les carpetes de les adolescents de mig món. El seu germà Joaquin tenia 19 anys i va ser ell qui va insistir a sortir de gresca aquella nit. Va ser el testimoni d’una tragèdia que ha marcat des d’aleshores una família de ‘hippies’ rodamon, actors i cantants. L’àudio de la seva desesperada trucada a urgències va ser reproduït per la premsa i va quedar gravat en la memòria de tota una generació.

River Phoenix, a ‘Mi Idaho privado’, on interpretava un xaper drogoaddicte.

«Sento que pràcticament a totes les pel·lícules que he fet hi ha hagut una connexió amb River d’alguna forma. I crec que tots hem sentit la seva presència i orientació en les nostres vides de moltes maneres», va explicar el guanyador de l’Oscar per ‘Joker’ al presentador de ‘60 minutes’ (CBS) el mes de gener passat, en una de les poques entrevistes personals que ha ofert el protagonista de ’Her’, molt protector de la seva vida privada. Tant és així que, ara, que acaba de néixer el seu primer fill i el de l’actriu Rooney Mara, la notícia l’ha deixat caure el director Viktor Kossakovsky al Festival de Zuric. I, seguint el que ja s’ha convertit en una tradició en els Phoenix, el nadó portarà el nom del seu oncle desaparegut.

En honor al tiet Indy

Dos dels seus cosins no s’anomenen exactament així, però gairebé. A més de River i Joaquin, els Phoenix van tenir tres filles més, Rain, Liberty i Summer, totes també actrius i cantants, a més de dissenyadores de roba. Liberty va anomenar un dels seus cinc fills Rio, i Summer, que va estar casada amb l’actor Casey Affleck, va anomenar el seu primogènit Indiana, en honor a la pel·lícula de Spielberg que el seu germà va protagonitzar el 1989 amb Harrison Ford Sean Connery.

Durant aquella entrevista amb la CBS, que es va gravar al ranxo familiar de Micanopy (Florida), on es van escampar les cendres de River, i en la qual van participar les seves germanes i la seva mare, Joaquin va explicar que la cobertura mediàtica de la mort del seu germà els «va impedir el procés de dol». «Hi havia helicòpters volant, persones que intentaven colar-se a casa...». I van fugir a Costa Rica.

No era la primera vegada que els Phoenix, fins i tot abans d’anomenar-se Phoenix, trepitjaven Sud-amèrica. De fet, Joaquin va néixer a San Juan (Puerto Rico) i Liberty, a Caracas (Veneçuela).

Del ‘flower power’ a la secta

El 1968, en ple furor ‘flower power’, la mare va deixar el seu treball de secretària i va plantar la seva família en el Bronx, emigrants jueus arribats de Rússia i Hongria. Fent autoestop se’n va anar a buscar el sol de Califòrnia.

Notícies relacionades

Així va ser com Arlyn Sharon Dunetz, que més tard es va canviar el nom per Heart, va conèixer John Lee Bottom, un bohemi compositor. El 1972, amb dos fills, River –pel riu de la novel·la ‘Siddharta’ de Hermann Hesse–,  i Rain, es van enrolar de missioners pel sud del continent repartint fullets cristians per a la secta Fills de Déu. Pidolaven al carrer mentre els nens cantaven i tocaven la guitarra. 

Quan a finals dels 70 el culte va demanar a les deixebles que es prostituïssin per guanyar adeptes, la família va tocar el dos a Los Angeles amagada en un barco de càrrega ple de joguines. Els Bottom ara serien els Phoenix. I, com l’au, aquest nou començament va arribar immediatament. Tots els germans van deixar d’actuar al carrer i van començar a sortir a la tele després que la matriarca es col·loqués a l’NBC i els aconseguís un agent. Avui la senyora Heart segueix mantenint viva la memòria de River a través del Center for Peace Building, la fundació pacifista, animalista i vegana en què participa tot el clan.

Temes:

Cine